Wpis z mikrobloga

#bettercoding #programowanie #ionic #androiddev #angular #iosdev

Cześć,
Ionic to framework pozwalający na stworzenie jednego kodu aplikacji, który następnie może być uruchomiony jako natywna aplikacja zarówno na Androidzie jak i iOS. Ponieważ spędziłem już trochę czasu na rozwiązywaniu różnych problemów z tym związanych, to przy okazji postanowiłem dzielić się doświadczeniem. Mam nadzieję, że dzięki temu ktoś kiedyś poświęci znacznie mniej czasu na rozwiązanie swojego problemu.

W nawiązaniu do tematu podrzucam dziś Ionic - Custom page transitions, czyli wideo traktujące o tym, w jaki sposób wykonać własną animację przejścia stron w Ionic i AngularJS(Używając analogii do androida - chodzi o przejścia między activity).

Miłego wieczoru:)
--
Blog: Better-Coding.com
pago - #bettercoding #programowanie #ionic #androiddev #angular #iosdev 

Cześć,
I...

źródło: comment_160623731419fidSQw4c6LlScgqekV6e.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@-PPP-: A jaką proponujesz alternatywę na proste apki, bez nauki kolejnego języka (Dart - flutter)?
Jak dla mnie zero straty poznać trochę Ionic to w sumie Angular lub react opakowany w webview.

Tak naprawdę, to waśnie po to się za to zabierałem - dla nauki angulara. A do pisania prostych apek w sumie się nada. A skoro już coś robię, to przy okazji się dzielę.

Z chęcią poznam natomiast alternatywy
  • Odpowiedz
Więc właściwie po to się za to zabierałem - dla nauki angulara

@pago: to co innego, bardziej pytałem w kontekście rozwoju typowo w mobilkach (obecnie najgorętszy jest właśnie Flutter, inne technologie też nie mają się źle ale o Ionicu to dla mnie słuch zaginął gdzieś okolice 2k14 xd)

• Odpowiedz
@-PPP-: "to co innego, bardziej pytałem w kontekście rozwoju typowo w mobilkach" - Tak Cię też właśnie zrozumiałem, ale wolałem innym też to troszkę przybliżyć temat, że jednak pewne zalety się znajdą. Z tego co wiem kiedyś w Ionicu robili tłumaczenia na kod natywny, a od jakiegoś czasu to po prostu WebView udający androida + kontrolki i style + wszystko zebrane w przystępne generatory.
  • Odpowiedz
A jaką proponujesz alternatywę na proste apki, bez nauki kolejnego języka (Dart - flutter)?

@pago: Xamarin? KMM? Xamarin to wiadomo, że wątpliwy, a KMM jak się rozwinie to jako bazowy jest bazowa technologia Androida, więc czemu nie? Na to potrzeba czasu.
  • Odpowiedz
@pago: Co za problem nauczyć się nowego języka? To nie jest przejście z języka obiektowego do czysto funkcyjnego gdzie można doznać dość dużego szoku, ale dart i typescript to na tyle podobne języki, że można pisać aplikacje w darcie niemal nie znając dart. Mam w pracy aplikację w ionic i planujemy zmigrować do fluttera. Bardzo nas denerwują przestarzałe pluginy, których nikt nie utrzymuje oraz we flutter według mnie szybciej się
  • Odpowiedz