Cześć, Ionic to framework pozwalający na stworzenie jednego kodu aplikacji, który następnie może być uruchomiony jako natywna aplikacja zarówno na Androidzie jak i iOS. Ponieważ spędziłem już trochę czasu na rozwiązywaniu różnych problemów z tym związanych, to przy okazji postanowiłem dzielić się doświadczeniem. Mam nadzieję, że dzięki temu ktoś kiedyś poświęci znacznie mniej czasu na rozwiązanie swojego problemu.
W nawiązaniu do tematu podrzucam dziś Ionic - Custom page transitions, czyli wideo traktujące o tym, w jaki sposób wykonać własną animację przejścia stron w Ionic i AngularJS(Używając analogii do androida - chodzi o przejścia między activity).
@-PPP-: A jaką proponujesz alternatywę na proste apki, bez nauki kolejnego języka (Dart - flutter)? Jak dla mnie zero straty poznać trochę Ionic to w sumie Angular lub react opakowany w webview.
Tak naprawdę, to waśnie po to się za to zabierałem - dla nauki angulara. A do pisania prostych apek w sumie się nada. A skoro już coś robię, to przy okazji się dzielę.
Więc właściwie po to się za to zabierałem - dla nauki angulara
@pago: to co innego, bardziej pytałem w kontekście rozwoju typowo w mobilkach (obecnie najgorętszy jest właśnie Flutter, inne technologie też nie mają się źle ale o Ionicu to dla mnie słuch zaginął gdzieś okolice 2k14 xd)
@-PPP-: "to co innego, bardziej pytałem w kontekście rozwoju typowo w mobilkach" - Tak Cię też właśnie zrozumiałem, ale wolałem innym też to troszkę przybliżyć temat, że jednak pewne zalety się znajdą. Z tego co wiem kiedyś w Ionicu robili tłumaczenia na kod natywny, a od jakiegoś czasu to po prostu WebView udający androida + kontrolki i style + wszystko zebrane w przystępne generatory.
A jaką proponujesz alternatywę na proste apki, bez nauki kolejnego języka (Dart - flutter)?
@pago: Xamarin? KMM? Xamarin to wiadomo, że wątpliwy, a KMM jak się rozwinie to jako bazowy jest bazowa technologia Androida, więc czemu nie? Na to potrzeba czasu.
@pago: Co za problem nauczyć się nowego języka? To nie jest przejście z języka obiektowego do czysto funkcyjnego gdzie można doznać dość dużego szoku, ale dart i typescript to na tyle podobne języki, że można pisać aplikacje w darcie niemal nie znając dart. Mam w pracy aplikację w ionic i planujemy zmigrować do fluttera. Bardzo nas denerwują przestarzałe pluginy, których nikt nie utrzymuje oraz we flutter według mnie szybciej się
Cześć,
Ionic to framework pozwalający na stworzenie jednego kodu aplikacji, który następnie może być uruchomiony jako natywna aplikacja zarówno na Androidzie jak i iOS. Ponieważ spędziłem już trochę czasu na rozwiązywaniu różnych problemów z tym związanych, to przy okazji postanowiłem dzielić się doświadczeniem. Mam nadzieję, że dzięki temu ktoś kiedyś poświęci znacznie mniej czasu na rozwiązanie swojego problemu.
W nawiązaniu do tematu podrzucam dziś Ionic - Custom page transitions, czyli wideo traktujące o tym, w jaki sposób wykonać własną animację przejścia stron w Ionic i AngularJS(Używając analogii do androida - chodzi o przejścia między activity).
Miłego wieczoru:)
--
Blog: Better-Coding.com
źródło: comment_160623731419fidSQw4c6LlScgqekV6e.jpg
PobierzJak dla mnie zero straty poznać trochę Ionic to w sumie Angular lub react opakowany w webview.
Tak naprawdę, to waśnie po to się za to zabierałem - dla nauki angulara. A do pisania prostych apek w sumie się nada. A skoro już coś robię, to przy okazji się dzielę.
Z chęcią poznam natomiast alternatywy
@pago: to co innego, bardziej pytałem w kontekście rozwoju typowo w mobilkach (obecnie najgorętszy jest właśnie Flutter, inne technologie też nie mają się źle ale o Ionicu to dla mnie słuch zaginął gdzieś okolice 2k14 xd)
@pago: Xamarin? KMM? Xamarin to wiadomo, że wątpliwy, a KMM jak się rozwinie to jako bazowy jest bazowa technologia Androida, więc czemu nie? Na to potrzeba czasu.
Są sytuacje, w których po prostu nie ma takiej potrzeby.