Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mireczko mam #pytaniedoeksperta a najlepiej #hydraulika
Czy głowica widoczna na zdjęciu faktycznie posiada jakiś termostat w sobie który to reguluje grzejnik tzn WYŁĄCZA GO jak niby stwierdzi ze jest osiągnięta temp?
Czy ktoś mnie w wała robi?
Wszystkie są ustawione miedzy 3 a 4 o czasem niektóre są zimne po prostu.

#pytanie
SeekSouls - Mireczko mam #pytaniedoeksperta a najlepiej #hydraulika 
Czy głowica wido...

źródło: comment_1606122079kS1qNhHpvXMBJqudMxjjLG.jpg

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie wiem to się wypowiem ale wg. mnie to zwykły „potencjometr” - tym tylko regulujesz, raczej sam z siebie nie reguluje temperatury
  • Odpowiedz
@SeekSouls: powinna mieć, bo to nie kurek, tylko zawór z termoregulacją, ale to też chyba zależy jak masz zrobione centralne w domu/bloku, ja mam starą instalację i nawet pomimo zaworów z regulacją to jest tak że jak chcesz grzać to musisz dać na max. 5, a jak chcesz zakręcić to 0, wszystko pomiędzy to iluzja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
ona ma zawór termostatyczny, taki metal który rozszerza się pod wpływem ciepła ...
Jak masz za mały grzejnik to głowica się otworzy na max i i tak będzie zimno, podobnie jak woda w instalacji jest za zimna ...
Jak grzejnik i woda w instalacji jest ok, to powinno działać.
No i jeszcze czasem trzeba odpowietrzyć kalafiora.
  • Odpowiedz
@fizzly: @kuncfot: Nowy blok, nowe budownictwo, świeżo oddane. Grzeją ok bo na 3 już wystarczy aby w mieszkaniu było ciepło.
Przykład: wczoraj wieczór grzejnik ciepły. Dziś rano zimny. Ruszyłem lekko głowicą ustawienie na prawie 4 i znów ciepły.

Serio to tak działa? Przecież to bezsensu. Czemu to nie grzeje non stop na 3 jak tego chcę tylko sam odłącza? Tak ma być?
A były odpowietrzane jak coś.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@fizzly: ale gdzie tak jest jakaś skala temperatury? to są pozycję 1-5, jak w zwykłym potencjometrze, gdzie możesz po prostu "skręcić" kaloryfer żeby mniej grzał
  • Odpowiedz
@SeekSouls: Jak masz np. na 3 oznaczać to może 22 stopnie, jak osiągnie tą temperaturę to pozostawia przymknięty, powinien być cały czas ciepły.
Jeżeli w bloku jest pogodówka, czyli automat mierzący temperaturę powietrza, to będzie to hujowo działało i raz będzie ciepło raz zimno, wtedy chyba nie pozostaje nic innego jak biegać do głowicy.
  • Odpowiedz
@SeekSouls: są głowice elektroniczne, takie z wyświetlaczem, gdzie ta regulacja będzie szybsza i dokładniejsza.
Usterka to to na pewno nie jest, pogadaj z sąsiadami jak u nich.
  • Odpowiedz
@kuncfot: Zobaczę następnym razem tj jak znów będzie zimny to nie będę ruszał głowica i zobaczę czy się sam właczy. Jak nie - zgłoszę jako usterkę. Zreszta już dziś zgłaszałem wlaśnie to powiedzieli że to tak działa
  • Odpowiedz