Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Mireczko mam #pytaniedoeksperta a najlepiej #hydraulika
Czy głowica widoczna na zdjęciu faktycznie posiada jakiś termostat w sobie który to reguluje grzejnik tzn WYŁĄCZA GO jak niby stwierdzi ze jest osiągnięta temp?
Czy ktoś mnie w wała robi?
Wszystkie są ustawione miedzy 3 a 4 o czasem niektóre są zimne po prostu.

#pytanie
SeekSouls - Mireczko mam #pytaniedoeksperta a najlepiej #hydraulika 
Czy głowica wido...

źródło: comment_1606122079kS1qNhHpvXMBJqudMxjjLG.jpg

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SeekSouls: Te głowice co masz to chujnia z grzybnią. Miałem je też, strasznie słabo regulują. Milimetr w jedną jest ukrop, milimetr w drugą robi się zimno. To są głowice termostatyczne i teoretycznie regulują ciepło przymykając i otwierając zawór same w zależności od temperatury. Na grzejnikach w samych wkładkach jest też ustawienie kv, jak jest źle wyregulowane to też będzie to miernie działało.
  • Odpowiedz
@SeekSouls: prosta metoda na sprawdzenie działania termostatu: otwór okno obok grzejnika i sprawdź czy zaczyna nagrzewać grzejnik. Ja mam aktualnie ustawione grzejniki na 3 i w 2 pokojach na ten moment grzejniki są zimne a w pokoju który sąsiaduje z pustostanem jest lekko ciepły.
  • Odpowiedz
@SeekSouls: U----i Devolo na z-wave (są ciche, ale w----------ą się bez bramki i przestają regulować, działają 0-1 czasem jak te Twoje...), Tuya z Ali (nie testowałem) na zigbee, wynalazki z ali na wifi (też nie testowałem)
  • Odpowiedz
@SeekSouls: ja pierdzielę, nie czytaj bzdur powyżej, bo co jedna to głupsza.
NIe jest to potencjometr (rezystor zmienny), nie jest to zwykły kurek, jest to zawór termostatyczny (a dokładniej: głowica termostatyczna zamontowana na zaworze). Pod plastikową obudową jest mieszek wypełniony cieczą tak dobraną, by jej temperatura wrzenia wypadała mniej więcej w temperaturze pokojowej. Im cieplej, tym bardziej ciecz wrze, tym bardziej nie jest cieczą tylko gazem, mieszek się rozszerza i
Jarek_P - @SeekSouls: ja pierdzielę, nie czytaj bzdur powyżej, bo co jedna to głupsza...

źródło: comment_1606129375ZBY6IBHCDpHiiav1VmSEyU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@SeekSouls: jeśli przy głowicy ustawionej na minimum grzejnik nie grzeje, a na maksimum grzeje mocno to sam zawór w grzejniku jest ok i nie ruszałbym go. Możesz regulować kryzowanie grzejnika (jak zdejmiesz głowicę odkręciwszy ten srebrny pierścień, to pod spodem powinieneś mieć regulowaną kryzę, w różnych zaworach różnie ona wygląda, ale na ogół jest to jakiś pierścień, który się przestawia, bywa, że są na nim numerki), na tych grzejnikach, które
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Grzejniki, zawory i głowice są nowe jak coś XD A w kryzowanie bawić się nie będę bo po prostu nie umiem :P Jak będzie mnie częściej w------ć to i zacznie być zimno to zlecę to komuś.
Tak czy siak bardzo Ci dziękuję za solidne wyjaśnienie.
  • Odpowiedz
Panie, ja bzdur nie pisałem! :D

@500xa4: ok, sorki, stanowiłeś tu chlubny wyjątek, zwracam honor :)

te konkretne głowice termostatyczne są słabe

pewnie tanie są :)
  • Odpowiedz
@SeekSouls: Nie ma tutaj termostatu, po prostu reguluje za pomoca zaworu przeplyw cieplej wody w grzejniku. Regulacja jest na piecu no chyba ze mieszkasz w bloku i masz centralne to tylko tak zostaje Ci regulowac temp.
  • Odpowiedz
@SeekSouls: On go nie odcina po prostu wpuszcza wode ktora jest w obiegu i ma na przyklad temp 70 stopni. Majac go na 3 wpuscic jakas iloac wody x jak podkrecisz go na 5 to wpusci x+2 goracej wody z obiegu.
A co do twojego problemu to jest szansa ze masz najzwyczajniej zapowietrzone grzejniki.
Pierwsza rzecz odpowietrz, jak daej bedzie problem to zglos do zarzadcy, chyba ze mieszkasz w domu
  • Odpowiedz
@SeekSouls: Az takim specem nie jestem, ale na twoim miejacu zrobilbym tak sprawdzil czy sa zapowietrzone, pozniej przekrecil kurek na ten moment to nie grzeje, znowu sprobowal odpowietrzyc. Jezeli to nie da efektu to zglos to do zarzadcy/spoldzielni bo mozliwe ze nic wiecej nie zrobisz. A dzieje Ci sie tak na wszystkich kaloryferach czy tylko na jakis konkretnych? Jak na wszystki to wiecej pomyslow nie mam, a jak na jakis
  • Odpowiedz