Aktywne Wpisy

curiousboi +115
Zauważyliście ile młodych #p0lka jest k---a spasionych? Nie mówię o chubby, czy jakiejś lekkiej curvy posturze, ale o j-----m upasieniu i mówię to jako były mieszkaniec UK gdzie w życiu tyle spaslakow nie widziałem.
Co jest przyczyną? #logikarozowychpaskow #pytaniedoeksperta #spektakularnedupsko (snap nie oddaje ale to było potężne Sarajewo)
Co jest przyczyną? #logikarozowychpaskow #pytaniedoeksperta #spektakularnedupsko (snap nie oddaje ale to było potężne Sarajewo)
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Highland3r +5
źródło: temp_file5708163514945436715
Pobierz

„Jeśli ktoś się pomyli, z życzliwością popraw go i wskaż jego błąd. Jeśli nie możesz tego zrobić, wiń sam siebie lub nie wiń nikogo”. Marek Aureliusz, Rozmyślania , 10.4
Dobry pedagog wie, że gdy uczeń ponosi porażkę, wina spada na nauczyciela, a nie na wychowanka. O ile bardziej wspaniałomyślni i tolerancyjni byliby ludzie, gdyby potrafili przenieść to podejście na inne sfery życia? Jeśli przyjaciel nie jest godny zaufania, może wynikać to z tego, że nie wie, co jest złe, lub z tego, że nie próbowaliśmy pomóc mu naprawić jego wad. Jeżeli pracownik nie ma oczekiwanych wyników, czasem wystarczy z nim porozmawiać lub sprawdzić, czy nie brakuje mu wsparcia. Gdy ktoś jest irytujący, warto spróbować pomówić z nim o problemie z jego zachowaniem lub zadać sobie pytanie: Dlaczego jestem aż tak drażliwy? A jeśli to nie zadziała, spróbuj odpuścić. Możliwe, że to jednorazowa sytuacja.
#dailystoic - tag do obserwowania/czarnolistowania
#filozofia #stoicyzm
#motywacja #rozwojosobisty
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
I tutaj stanę w kontrze. Nie mogę niestety znaleźć teraz autora, ale jeden z dowódców amerykańskich z lat 20' albo 30' pisał, że każda krytyka - zarówno konstruktywna, jak i destruktywna - może mieć wartość i wskazywać na pole do poprawy.
Jest to #niepopularnaopinia, ale też coś z
Idąc do lekarza, muszę oczekiwać od niego znajomości w medycynie - dziedzinie na której się nie znam, tak jak on na mnie w przypadku mojej dziedziny.
Idąc do restauracji jeść
Buddyzm mówi, zrób ile mozesz, a jak nie możesz to napij się herbaty, nie noś na barkach cierpienia innych ludzi.
@Zoriuszka: Przecież w cytacie masz jasno napisane