Wpis z mikrobloga

@ayyy_lmao: wiele osob mowiac Linux mysli o tym jak on wyglada, jak sie go uzywa

Gnome 2 bylo intuicyjne, mialo wszystko co bylo potrzeba. Tak wygladalo Ubuntu, ktore stawalo sie popularne.

Potem przyszla rewolucja, Gnome 3 i Unity, ktory wprowadzilo zbyt wiele kontrowersyjnych zmian.
  • Odpowiedz
@nemis: Gnome 3 jest dobrym środowiskiem, ale zarazem rewolucyjnym i wielu odstrasza przez to. Doskonała integracja i nowe technologie są tylko z Gnome 3
  • Odpowiedz
@nemis: ale bzdura - czy Linux jest jak OSX/Windows że jeden manager (choćby bardzo popularny) ma mieć wpływ na system? ja tam sobie chwalę KDE. spoor osób używa Xfce, inni jeszcze mniejszych projektów - a i znam takich co jakoś nie płaczą codziennie że muszą używać Gnome 3.

wyluzuj.

bait 2/10 (bo odpisałem)
  • Odpowiedz
@nemis: Często podobne ficzery ma KDE, ale Xfce4 czy Windows takowych nie ma :P Powiedzmy, że odtwarzasz piosenkę z playera, ale postanawiasz przełączyć ją na inną za pomocą telefonu. Aby tego dokonać w jakimś xfce4 czy windows musisz mieć odpowiedni player, podczas gdy w Gnome czy KDE powinien starczyć sam pulpit, który zarządza wszystkim i nie musisz o tym pamiętać.

To oczywiście mała rzecz i jak ktoś na Windowsie siedzi
  • Odpowiedz
@secret_passenger: mowie jak wiekszosc osob mysli.

Co do KDE to nie wiem kto w ogole tego uzywa, jak po 3 kliknieciach juz mozna buga znalezc. Oni to chociaz testuja zanim zrobia deploya?
  • Odpowiedz
@nemis: Nie wiem dokładnie gdzie jest problem, ale akurat tapetę można łatwo zmienić. Wiele rzeczy można zmienić jeśli są tego warte :D Gnome podeszło do sprawy tak, że im mniej rzeczy jest w opcjach, a więcej ukryte tym lepiej
  • Odpowiedz
mowie jak wiekszosc osob mysli.

serio? a robiłeś jakieś badania na ten temat? i jaka większość? takich ludzi kompletnie nie zainteresowanych komputerami i fantyków innych systemów też wliczasz?

Co do KDE to nie wiem kto w ogole tego uzywa, jak po 3 kliknieciach juz mozna buga znalezc. Oni to chociaz testuja zanim zrobia deploya?

kto
  • Odpowiedz
@nemis: Dajesz prawym i jest opcja zmiany tapety. Jest też do instalacji (ale dawno nie używałem) coś w rodzaju klasycznego trybu Gnome 2 na Gnome 3
  • Odpowiedz
@fervi: na Archu nie dziala :] Tak samo jak opcje o ktorych pisales, oprocz zainstalowanego tweak toola nie mam w ogole dostepnych do zmiany zadnych opcji (o ile sam nie poryje glebiej).
  • Odpowiedz
KDE ma tyle bugów że jak dla mnie jest w ogóle nieużywalne.

@nemis: dziwne. używam praktycznie codziennie od 2011. więc dosadnie - gadasz bzdury

W czasah w których KDE 3 i Gnome 2 królowały, nie było takich problemów. Wszystko było na swoim miejscu i każdy mógł się w nich odnaleźć. Ubuntu zyskiwało tak na popularności że termin rok linuksa wcale nie był tak abstrakcyjny. Potem przyszły te dwa gmioty i się
  • Odpowiedz
co pokazuje nawet historia OSX i komputerów Apple - też zaczęły się cieszyć ogromną wprost popularnością. i co? i jaki to dziś procent w rynku ma OSX?

@secret_passenger: prawie polowa

uzywasz od 2011 więc mówię Ci, tak jest, kiedyś to były czasy, teraz nie ma czasów. Linux przez chaos w menadżerach okien + idiotyczny ruch Canonical z Unity stracił bardzo wiele. Linus Torvalds powiedział o Gnome 3 "unholly
  • Odpowiedz