@tumulekl: nie no bo wychodzi że tylko ponad 50% kraju popiera protesty to dziwne że może się znaleźć ktoś komu o------o no dziwne dziwne to ta antifa z niemiec
@tell_me_more: możesz przytoczyć jakiś artykuł penalizujący wieszanie krzyży w tych instytucjach? Bo ja jestem w stanie wskazać gdzie konkretnie polskie prawo zabrania zakłócania Mszy Świętej.
@tell_me_more: świeckość państwa implikuje brak prawnej ochrony sprawowania kultu religijnego? ciekawa interpretacja, jednakże wydaje mi się błędna z uwagi na ustawy precyzujące zapisy konstytucji, na przykład o ustawa o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, ale też i zapisy kodeksu karnego (art. 195):
§ 1. Kto złośliwie przeszkadza publicznemu wykonywaniu aktu religijnego kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
Nie byłoby rzekomego morderstwa gdyby sąsiad mi nie postawił znicza w domu"
@tell_me_more: o ile wiem jedynym morderstwem, które mogło się tam wydarzyć, było morderstwo jednego z wiernych przez osobę mającą nóż i próbującą zakłócić sprawowanie Mszy Świętej.
@czy_pisiont: czekam na potępienie tych pań przez organizatorki Strajku Kobiet, odpowiedzialne za podjudzanie ludzi do ataków na kościoły :)
Ale przecież to się już stało, Lol. Wszyscy dzielni narodówcy broniący kościołów stoją tam sami, właśnie dlatego, że organizatorzy zareagowali na to co się dzieje. Polecam wyłączyć czasem TVPis xD
Ale mi chodziło o to, że prawo jest złe.
a daj, pośmiejemy się
@tell_me_more: nie byłoby rzekomego grożenia, gdyby w kościele nie pojawiły się osoby zakłócające Mszę Świętą.
zaczyna się od artykułu 53 konstytucji
@tell_me_more: to je zmień, przeprowadź referendum konstytucyjne znoszące wolność religijną. Do dzieła.
@tumulekl: to może zacznijmy wcześniej?
Art. 10 ust. 1 „Rzeczpospolita Polska jest państwem świeckim, neutralnym w sprawach religii i przekonań”.
@tell_me_more: o ile wiem jedynym morderstwem, które mogło się tam wydarzyć, było morderstwo jednego z wiernych przez osobę mającą nóż i próbującą zakłócić sprawowanie Mszy Świętej.
Ale przecież to się już stało, Lol.
Wszyscy dzielni narodówcy broniący kościołów stoją tam sami, właśnie dlatego, że organizatorzy zareagowali na to co się dzieje.
Polecam wyłączyć czasem TVPis xD