Wpis z mikrobloga

@tumulekl: grożenie śmiercią jest karalne jeśli już wchodzimy na grunt prawa.

Ale mi chodziło o to, że prawo jest złe.

jestem w stanie wskazać gdzie konkretnie polskie prawo zabrania zakłócania Mszy Świętej

a daj, pośmiejemy się
  • Odpowiedz
grożenie śmiercią jest karalne jeśli już wchodzimy na grunt prawa

@tell_me_more: nie byłoby rzekomego grożenia, gdyby w kościele nie pojawiły się osoby zakłócające Mszę Świętą.

a daj, pośmiejemy się

zaczyna się od artykułu 53 konstytucji
  • Odpowiedz
@tumulekl: "Nie byłoby rzekomego morderstwa gdyby sąsiad mi nie postawił znicza w domu" - spróbuj takiej argumentacji w sądzie :)

zaczyna się od artykułu 53 konstytucji

@tumulekl: to może zacznijmy wcześniej?

Art. 10 ust. 1 „Rzeczpospolita Polska jest państwem świeckim, neutralnym w sprawach religii i przekonań”.
  • Odpowiedz
@tell_me_more: świeckość państwa implikuje brak prawnej ochrony sprawowania kultu religijnego? ciekawa interpretacja, jednakże wydaje mi się błędna z uwagi na ustawy precyzujące zapisy konstytucji, na przykład o ustawa o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, ale też i zapisy kodeksu karnego (art. 195):

§ 1. Kto złośliwie przeszkadza publicznemu wykonywaniu aktu religijnego kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
  • Odpowiedz
Nie byłoby rzekomego morderstwa gdyby sąsiad mi nie postawił znicza w domu"

@tell_me_more: o ile wiem jedynym morderstwem, które mogło się tam wydarzyć, było morderstwo jednego z wiernych przez osobę mającą nóż i próbującą zakłócić sprawowanie Mszy Świętej.
  • Odpowiedz
  • 1
@czy_pisiont: czekam na potępienie tych pań przez organizatorki Strajku Kobiet, odpowiedzialne za podjudzanie ludzi do ataków na kościoły :)

Ale przecież to się już stało, Lol.
Wszyscy dzielni narodówcy broniący kościołów stoją tam sami, właśnie dlatego, że organizatorzy zareagowali na to co się dzieje.
Polecam wyłączyć czasem TVPis xD
  • Odpowiedz