Aktywne Wpisy
cuda +461
Castellano +370
mentzen o nowym rządzie w swoim najnowszym filmiku: "rozwalili nam przez ten rok wymiar sprawiedliwości, rozwalili nam praworządność"
ten coraz bardziej się odkleja chyba xD
#konfederacja
ten coraz bardziej się odkleja chyba xD
#konfederacja
We wczorajszym wpisie szukałem:
Dzięki za wszystkie propozycje.
Trochę się tego nazbierało. Postaram się podsumować i dorzucić pozycje, które także znalazłem:
Zawołam osoby, które starały mi się pomóc :) Może ktoś z Was będzie czymś na liście zainteresowany
@pawel188: @ryba_hooy: @Markus86: @fir3fly: @plonace_kalosze: @plonace_kalosze: @tuco_benedicto: @Jarosuaf6: @blackbird: @wacek_1984: @leopolis: @funkmess: @Sorry_Yanku: @Sorry_Yanku:
Trochę wyjaśnienia co jest poniżej. To nie jest lista najlepszych książek sci-fi. Tutaj staram się po prostu znaleźć książki nawiązujące w fabule do podróży przez nieznane. Gdzie bohaterowie odwiedzają różne ciała niebieskie, spotykają różne rasy, artefakty. Można powiedzieć, że szukam po prostu przygody na galaktyczną skalę
Kolejność jest przypadkowa oraz podaję linki do całych cykli(o ile to możliwe).
Na początek przymierzę się chyba do tych pierwszych czterech książek. Zacząłem już od Ślepowiedzenia.
Ślepowidzenie
Autostopem przez galaktykę
Bobiverse
Pierścień
Tutaj dziwna sprawa, bo te 4 cykle książek okazały się być tego samego autora.
Może ktoś wie w jakiej kolejności je czytać?
Pustka
Saga wspólnoty
Wspólnota: Kroniki upadłych
Świt nocy
Tutaj zaczyna się dylemat co dalej i lista robi się dłuższa
Chór zapomnianych głosów
Długa ziemia
Xeelee
Wojna starego człowieka
Proxima/Ultima
Centrum galaktyki
The Interdependency
Shadow Raptors
Death Bringer
Pożeracz słońc
Odyseja czasu
Wróbel
Ze swojej strony mogę polecić serię Głębia, która zrobiła na mnie duże wrażenie i wciągnęła jak nic do tej pory.
Głębia
#ksiazki #audiobook #scifi #sciencefiction
Większość książek jest teraz chyba dostępne w formie audiobooków więc polecam ewentualnie odsłuch podczas gdy zajmujesz się czymś innym. Ja tak przebrnąłem przez sporo średnich tytułów.
@Cogres: pierwszy sezon strasz mnie zirytował (chyba przez postać Millera), ale po czasie sięgnąłem po książkę i się wkręciłem ( ͡º ͜ʖ͡º)
Teraz czytam ostatnią, dostępną książkę i czekam na 5 sezon serialu.
Ale nie pasuje mi to pod ten rodzaj powieście związanej z podróżą. Bardziej takie mocno polityczne, trochę mniej filozoficzne.
Koniec wieczności... coś mi tytuł świta, opis też jakby znajomy, ale nie mogę sobie przypomnieć żebym czytał. Może kiedyś coś podobnego.
Do Hyperiona podchodziłem dwa razy, raz czytany i raz audiobook. Nie wiem czemu, ale nie dałem rady przejść pierwszego tomu.
Zdecydowanie polece za to Algorytmy Wojny Michala Cholewy. Nie jest o Obcych, ale warto.
Świt nocy - nie jest związany akcją z następnymi.
1. Saga wspólnoty
2. Pustka
3. Wspólnota: Kroniki upadłych
bardzo ciekawa fabuła, napisana przystępnym językiem.
W tym samym świecie dzieje się echopraksja, która jest chyba jeszcze trudniejsza.
Tego samego autora polecam cykl o ryfterach.
cykl Stara Flota - Nick Webb
cykl Zaginiona Flota - Jack Campbell
cykl Honor Harrington - David Weber
cykl Przestrzeń Objawienia - Alastair Reynolds
całe wydawnictwo Drageus - http://www.drageus.com/serie/
@Cogres Evan Currie i Glebia od Podlewskiego to jest grafomania i slabizna na poziomie gimnazjum. Jesli chcecie cos naprawde dobrego i na poziomie to polecam: cykl "Algorytm Wojny" Michala Cholewy, Petera Hamiltona cokolwiek, "Trawa" Terri Shepper albo Ciemny Eden Chrisa Becketta. To sa ksiazki SF ktore ocenilbym na 9/10 przynajmniej.