#gamedev #godot #unity #programowanie #grafika #pixelart hmm mam taki problem, dobrze czuję się w kodowaniu ale krew mnie zalewa jak mam linię w programie graficznym narysować ( ͡°͜ʖ͡°) pokodziłbym jakieś gierki z kimś, ale ciężko jest mi znaleźć kogoś kto chciałby porysować i współtworzyć coś dla pasji lub samorealizacji, jak na jakiś grupach na facebooku pisałem że szukam grafika do gier żeby hobbystycznie coś potworzyć a może coś więcej to dostawałem komentarze że chyba frajera szukam jak za darmo chcę żeby ktoś coś mi zrobił XDDD chyba nie brali pod uwagę że ja też ofiaruję swój czas, ktoś poleci gdzie mogę poszukać ludzi, którzy bardziej chcieli by tworzyć niż zarabiać? chociaż jedno nie wyklucza drugiego ( ͡°͜ʖ͡°)
@taksanski_widelec: jeśli ktoś robi coś 8-12h dziennie za kasę w pracy to ostatnia rzeczą jaką mu potrzeba to robienie tego dla frajdy po godzinach. Tzn czasem spotkasz takiego piwniczaka ale to rzadkość. Jeszcze rozumiem zebranie się w 2-4 osoby i zrobienie po godzinach na poważnie bez kasy ale za przyszłe przychody, ale to ciężko przełożyć zaangażowanie itp na pewno będą spięcia
@zibizz1 no to ja nie mówię o osobach które codziennie robią to za pieniądze, a na tych grupach to też były hobbystyczne grupy jakieś, bardziej chodzi mi o osoby które nie pracują jako graficy ale to ich hobby i chcieliby też w tym kierunku się realizować po godzinach
@taksanski_widelec: ja nawet nie piszę o szukaniu grafika i programisty do swoich projektów, bo tzw. "idea guys" są chyba gorzej postrzegani niż Murzyni ; )
@taksanski_widelec: no tak to wygląda. Albo znajdziesz 'partnera', którego jakoś przekonasz do wspólnego robienia gry, albo musisz komuś zapłacić.
Z tą pierwszą opcją raczej będziesz miał problem, bo jednak robienie grafiki jest czasochłonne, a szanse na wynagrodzenie w przypadku takiej gry są słabe. Możesz próbować szukać kogoś kto chce budować portfolio i woli to robić od razu przy produkcji gry, możesz próbować szukać kogoś kto się uczy. Z doświadczenia mogę
@taksanski_widelec: ja od prawie dwóch lat robię sobie gry dla zabawy/nauki. Od jakiegoś czasu próbuje znaleźć kogoś żeby połączyć siły. Na r/INAT też nikogo nie znalazłem... poza frustracją po zorientowaniu się że znowu trafiłem na ludzi którzy nie mają zielonego pojęcia jak się gry robi. Też nie jestem super doświadczony ale mam pewne podstawy i wiem że coś wnosze a większość ludzi tego pojęcia nie ma wcale a chcą robić
@taksanski_widelec: Uderzaj do kół studenckich i akademickich. Oslo sam jestem grafikiem i nigdy nie patrzę na projekt bez ustawionego planu i funkcjonalności. Nawet jeśli jest banalnie łatwy bo na grafika często spada cały natłok koncepcyjny a my tego nie lubimy.
@taksanski_widelec: ci co graficzą hobbystycznie pewnie wolą robić grafikę do swojego projektu a nie Twojego. Ogłoś się, że szukasz grafików do twojej gry yandere sim, wtedy ktoś się przyłączy ;)
Jeszcze rozumiem zebranie się w 2-4 osoby i zrobienie po godzinach na poważnie bez kasy ale za przyszłe przychody, ale to ciężko przełożyć zaangażowanie itp na pewno będą spięcia
Z tą pierwszą opcją raczej będziesz miał problem, bo jednak robienie grafiki jest czasochłonne, a szanse na wynagrodzenie w przypadku takiej gry są słabe. Możesz próbować szukać kogoś kto chce budować portfolio i woli to robić od razu przy produkcji gry, możesz próbować szukać kogoś kto się uczy. Z doświadczenia mogę