Aktywne Wpisy

MonazoPL +57
Organizujemy nowe #rozdajo – do zdobycia jest karta podarunkowa o wartości 100 zł do Allegro!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jakie były Twoje najgorzej wydane pieniądze i dlaczego?
––––––––––––––––––––––––––––––
Przy
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jakie były Twoje najgorzej wydane pieniądze i dlaczego?
––––––––––––––––––––––––––––––
Przy
źródło: rozdajo monazo
Pobierz
Dominikjagoda +11
Beemiarze to inna gęstość. Wymienią w gruzie amortyzatory, klocki i olej, zrobią polerkę i myślą, że posiadają jakiegoś białego kruka po którego zjadą się pasjonaci z całego świata. Do tego wypracowanie jaka to solidna stara motoryzacja.
#motoryzacja #samochody #polskiedrogi
#motoryzacja #samochody #polskiedrogi
źródło: temp_file1742191831559369555
Pobierz

Mirki i Mirabelki pytanie z dziedziny małżeństwo i finanse.
Mamy niestety z niebieskim wspólność majątkową. Niebieski planuje kupno domu, ale ze względu na darowiznę części kwoty od jego rodziców ma wejść do jego majątku osobistego. Dodatkowo nie chce bym dokładała się do kupna nieruchomości. Jednak liczy, że wspólnie z nim sfinansuje wykańczanie i urządzanie nieruchomości.
Boję się, że jeżeli coś się popsuje i będziemy się rozwodzić w przyszłości to zostanę na lodzie. Bez możliwości odratowania wtopionych w jego nieruchomość pieniędzy. Nie chcę by w takim scenariuszu okazało się, że sfinansowałam mu urządzanie mieszkania, a sama zostałabym z wyczyszczonym kontem bankowym.
Na razie niebieski jest przed podpisaniem umowy rezerwacyjnej, a ja rozważam jakie stanowisko mam zająć wobec kwestii współfinansowania wykańczenia oraz urządzania.
Do jakiego profesjonalisty się zgłosić by coś poradził, ma to być prawnik od rozwodów, notariusz?
Jakie znacie bezpieczne rozwiązania takich sytuacji?
Czy macie w takim przypadku dogadaną umowę o rozdzielność majątkową?
Czy może zbieracie i skanujecie każdą fakturę i paragon z wydatków na nieruchomość?
Jak tam jest u Was? #zwiazki #slub #malzenstwo #finanse #nieruchomosc #inwestycje#rozwod #majatek #kiciochpyta
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f8b5a3a605297c54a62cccf
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Przekaż darowiznę
jak tak oboje kombinujecie to podpiszcie intercyzę (można to też zrobić po ślubie) i będzie spokój
Wladowalabys kilkadziesiąt tysięcy złotych w wykończenie czyjegoś domu gdyby ktokolwiek inny hyl właścicielem? Nie? To teraz też tego nie rób.
Swoją drogą kwestia wspólnoty majątkowej jest bardziej skomplikowana. Mowisz ze ma dostać w darowiznę część kwoty. Ok, a co z resztą środków? Ma pochodzić z jego majątku odrębnego? Tylko
@Shyvana ja znam dokladnie odwrotna sytuacje xD rozowa kupila sobie mieszkanie na siebie a facet mial wykonczyc xD
Nie można mieć benefitow właściwych dla obu modeli przy jednoczesnym nie ponoszeniu odpowiedzialności
W pierwszej opcji ja na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad zabezpieczeniem Twojej części przeznaczonej na dom w taki sposób, żeby była tylko Twoja. Najlepiej po konsultacji z jakimś prawnikiem, tak żeby Twój mąż miał pewność, że dom jest
Komentarz usunięty przez autora