Wpis z mikrobloga

Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego taka Szwecja potrafiła sobie poradzić z tym wirusem bez jakiś większych interwencji, a cała reszta świata ma z tym problem?

#koronawirus #szwecja
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zexan: bo zachowali spokoj i nie zwariowali. Oni zrozumieli ze ratuje sie osoby ktore maja szanse przezyc - czyli mlodych. A starym pozwolili umrzec. Tak jak w holandii - pozamykali starych w domach i zabronili osobom z zewnatrz kontaktow. Zobacz ze sama pani burmistrz jakiegos miasta miala kontakt ze swoja matka przez szybe i telefon.
  • Odpowiedz
@zexan: dokładną analizę będziesz mieć za kilka lat, bo jest za dużo zmiennych (sposoby liczenia, demografia, gęstość ludności itd) i sytuacja zbyt dynamiczna (pandemia dalej trwa). Ale tak na szybko to powodem moze być to, żę przeciętny Szwed wyprowadza się od rodziców przed ukońćzeniem 20 roku życia, mieszka samemu, na starość idzie do domu starców. Porównaj to z Polską, Włochami czy nawet UK (w mniejszym stopniu) gdzie mieszka się z
  • Odpowiedz
Mała gęstość zaludnienia

@LGirl: nieprawda - gestosc zaludnienia jest tam wieksza niz w polsce. zobacz ze sztokholm ma 1,5x gestosc zaludnienia niz warszawa. tam nie ma wiosek takich jak w polsce - zobacz ze wspolczynnik urbanizacji szwecji to 87% kiedy w polsce jest to 60%. polnoc szwecji jest bardzo slabo zamieszkana. polnoc szwecji jest jak polskie bieszczady
  • Odpowiedz
@tomtom666: jezu jak ja uwielbiam takich ludzi jak Ty wypowiadających się z mądrością i pewnością gdy jednocześnie nie ma danych odpowiednich do oceny sytuacji. Nie wiesz kto zmarł na covid a kto mając. W różnych krajach jest to różnie badane. Szwexja jako jedyna brała do statystyk zgony z domów opieki nad starszymi ludzmi. Porównujesz te niepełne dane liczone w rożny sposób i wyciągasz daleko idące wnioski.

Tacy ludzie jak Ty
  • Odpowiedz
@zexan: bo mają małe zagęszczenie, ludzie mają wyższe IQ więc jak są chorzy to nie biorą tabletek i nie idą do pracy tylko siedzą w domu, używają masek jeśli mają objawy choroby, nie wpychają się w kolejkach i nie tylko - ogólnie szanują siebie na wzajem.
  • Odpowiedz
@xaliemorph: a my niby pomagamy starszym puszczając ich do kościoła i zezwalając na jedzenie wafla z ręki? xDD to dopiero jest eugenika. Ale najłatwiej zobaczyć źdźbło w oku sąsiada. Tam się każdy staruszek izolował jak chciał i miał zero zagrożenia. Tutaj każdy krąży po sklepie 15 razy dziennie, żeby się zarazić i żeby ktoś z nim pogadał.
  • Odpowiedz
Nie wiesz kto zmarł na covid a kto mając.

@obserwator_ryb: no, a to, że w tym roku umierało w niektórych miastach 5 razy więcej osób niż zazwyczaj, to pewnie taki zbieg okoliczności.

Dobrze chociaż, że nie podałeś IFR 0,03%, jak niektórzy potrafią. Ale nie, to nie jest też 0,3%, w najciężej trafionych regionach Włoch zmarło w trochę ponad miesiąc 0,6% populacji, a przeciwciała ma 50%. Nawet przyjmując wysoką śmiertelność wynikającą
  • Odpowiedz
a w Polsce robią?

@Nieszkodnik: no nie wiem, zależy kto pisze post na wykopie, jeden narzeka, że robią testów za dużo i straszą, bo dopisują do covid ofiary innych chorób, drugi z kolei (np Ty teraz) narzeka, że robią za mało i nie doliczają ofiar. Taka pandemia Schroddingera, gdzie dolicza się jednocześnie za mało i za dużo ofiar.
  • Odpowiedz
no nie wiem, zależy kto pisze post na wykopie, jeden narzeka, że robią testów za dużo i straszą, bo dopisują do covid ofiary innych chorób, drugi z kolei (np Ty teraz) narzeka, że robią za mało i nie doliczają ofiar.

@tomtom666: czy ja na coś narzekam? Zadałem proste pytanie i chciałbym na nie uzyskać odpowiedź, bo pamiętam tę sytuację:
https://tvn24.pl/wroclaw/koronawirus-w-polsce-glogow-prokuratura-nie-sprawdzi-czy-mezczyzna-ktory-zmarl-w-kwarantannie-mial-koronawirusa-4521927
W artykule tego nie ma, ale pamiętam, że Sanepid odmówił
  • Odpowiedz
@tomtom666: wiesz ja lubię się opierać na danych najlepiej tych z 14/10 opublikowanych w biuletynie WHO opartych na 61 miejscach na całym świecie z ujęciem osob bezobjawowych z których wynika ze IFR to 0,27% a nie na Twoich domorosłych na chłopska glowe obliczeniach „a bo we Włoszech było tyle”. Kogo wtedy zbadano? Bezobjawowych tez? Jaka grupę? W jakim wieku? Czy to było badanie całego przekroju społecznego? Jeśli badasz 70+ to
  • Odpowiedz
@obserwator_ryb: no właśnie póki co Ty mędrkujesz, bo któryś raz już powtarzam "tyle a tyle osób zmarło w stosunku do średniej z poprzednich lat", a Ty dalej swoje, że sobie policzyłeś i wyszło inaczej.

W papierze na który się powołujesz NIE uznano że IFR to 0,27%, tylko tyle wyszła średnia ze wszystkich badań. Wnioski są zupełnie inne i jak znasz angielski, to możesz je przeczytać.

https://www.who.int/bulletin/online_first/BLT.20.265892.pdf
  • Odpowiedz
@tomtom666: to niczego nie dowodzi, ze tyle zmarło wszystkich osób. Przy zapaści służby zdrowia ludzie nie dostają się do szpitala z zawałami i wylewami lub boja się Dzwonic i jechać do szpitala. Dopóki nie znamy konkretnych danych to jest to takie gadanie na zasadzie „wybiorę sobie to co mi pasuje pod tezę”. Masz już opinie i szukasz jej potwierdzenia zamiast szukać po prostu faktów wynikających z badań.

Mediana IFR dla
  • Odpowiedz
@obserwator_ryb: właśnie napisałeś, że w ciągu miesiąca z powodu zawałów i wylewów zmarło 0.3% populacji, bo bali się dostać do szpitala. A potem powołujesz się na badanie, gdzie jest ŚREDNIA i gdzie autorzy sami zaraz na początku podkreślają, że to nijak ma się do rzeczywistej śmiertelności wirusa. I jeszcze uważasz się za obrońcę faktów, co jest już dość komiczne.
  • Odpowiedz
Napisałem, ze nie wiemy dokładnie z czego wynika ten wzrost śmiertelności. Nie wiem dlaczego przekręcasz moje słowa. Może masz taki nawyk naginania rzeczywistości żeby pasowała do tego co sobie tam myślisz.

Badanie do którego nawiązałem zajmuje się Infection Fatality Rate istotniejszym od CFR w przypadku wirusa tak często występującego bezobjawowo.
  • Odpowiedz