Wpis z mikrobloga

#telefony #smartfon #android #oprogramowanie #kwarantanna #pomocy #kiciochpyta

Ktoś podpowie jak usunąć z telefonu "Caller name ID"? Telefon zastępczy, w międzyczasie wpadła kwarantanna i żre się to z aplikacją, że niby pozoruje lokalizacje, a nie mogę usunąć, bo nie ma jej w aplikacjach. W menadżerze aplikacji ustawiłem jako wyłączona i odebrałem wszystkie uprawnienia ale dalej to samo. Telefon HTC one M8 (6525lvw), android 6.0
  • 5
  • Odpowiedz
@cichanos: jeśli to systemówka to możesz to wypieprzyć jedynie poprzez kabel i ADB
Komendy są w zasadzie 2. Jedna do wylistowania zainstalowanych apek, gdzie na liście znajdujesz ten caller ID. Druga do deinstalacji apki.
Przy czym jest ten handicap, że systemowe appki są usuwane tak naprawdę tylko dla bieżącego użytkownika i można je ponownie przywrócić jak zajdzie potrzeba.
W twoim przypadku chyba lepszego rozwiązania nie będzie, bo jak będziesz oddawał telefon,
  • Odpowiedz
@Dibhala: kij w nos z tym callerem czy się go będzie dało przywrócić, bo to apka z verizona chyba domyślna, poza tym telefon pożyczony o znajomego więc nie będzie miał za złe
  • Odpowiedz
@cichanos: no to G -> uninstall system app adb site:forum.xda-developers.com
i jedziesz z tematem
przedwczoraj wywalałem systemową do zdjęć więc zapewniam że to nie fizyka kwantowa
Przy czym ja jeszcze robiłem backup na wszelki, a z tym to już się trochę #!$%@?łem. W zasadzie niepotrzebnie, bo potem doszedłem do info że systemowa nie wylatuje całkowicie.

2 protipy jeśli jeszcze nie grzebałeś z opcjami programistycznymi: musisz je aktywować (znajdziesz howto w sieci)
  • Odpowiedz
@Dibhala: ogólnie to znalazłem jak ją odinstalować z poziomu telefonu, to jest apka od verizon, ale niestety się nie otwiera, a tam coś trzeba poprzestawiać. Więc kombinuję z ADB
  • Odpowiedz