Aktywne Wpisy

marek2092 +276
W wieku zaledwie 39 lat zmarła Michelle Trachtenberg, aktorka znana z takich produkcji jak „Plotkara” i „Buffy: Postrach wampirów”. Aktorka została znaleziona martwa w swoim apartamencie na Manhattanie.
Osobiście najbardziej pamiętam ja z filmu EuroTrip..
#film #aktorka #eurotrip #smierc #hollywood #filmy
Osobiście najbardziej pamiętam ja z filmu EuroTrip..
#film #aktorka #eurotrip #smierc #hollywood #filmy
źródło: temp_file3100685968495974978
Pobierz
mickpl +1249
Jeżeli tam na górze myślą, że sobie po cichu wylobbują i przepchną w Polsce REIT-y (były już 3 nieudane próby), a polska ziemia będzie masowo oddawana zachodnim korporacjom, żeby ją z powrotem wynajmowały robakom - to uprzejmie informuję, że to też śledzę i będę trzymał palec na enterze.
No pasarán.
#nieruchomosci
No pasarán.
#nieruchomosci

Napisaliście aplikację, wdrożyliście ją i już działa. Na produkcji w bazie danych są jakieś dane.
Rozwijacie dalej aplikację i robicie jakieś zmiany w Entity (np. dodanie kolumny w bazie, zmiana nazwy tabeli).
Co robicie przy wdrożeniu?
1. Pozwalacie aby Hibernate sam sobie naniósł zmiany?
2. Używacie Liquibase i przygotowujecie odpowiedni changeset?
3. Używacie FlyBase i przygotowujecie odpowiedni changeset?
4. Ręcznie piszecie SQL-ki, żeby dostosować schemat bazy na produkcji?
5. Eksportujecie dane z bazy, pozwalacie, żeby Hibernate utworzył schemat bazy od nowa i importujecie stare dane?
6. Inne.
Co robicie przy wdrożeniu nowej wersji aplikacji z Hibernate?
źródło: comment_1602411235qtAPKqMoVVSgOM0umbBngf.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
no i używam
spring.jpa.hibernate.ddl-auto=validateJeśli chodzi o widoki:
1. Rozumiem, że zazwyczaj są to zwykłe view (tzn. na żywo odpytywanie innych tabel przez widok), a nie materialized view?
2. Nie masz problemów z wydajnością (zamiast odpytywać bezpośrednio tabelę to taki widok pod spodem musi robić np. joiny)?
3. Widoków używasz tylko do odczytywania danych? A co z update? Przez widoki chyba nie da się prosto
@JacobTheLiar: tak, to jest fajne, bo Hibernate sprawdza czy się nic nie wywali przy działaniu apki. Ale
spring.jpa.hibernate.ddl-auto=updatewszędzie piszą, że jest niezalecane na produkcji. Chciałem się przekonać czy może jednak ludzie tak robią ;)Co do pracy z modyfikacją danych lepiej zbudować Konwerter inaczej Adapter po stronie aplikacji, który zmapuje mi jeden obiekt na drugi używany w bazie
Chyba flyway?
@JacobTheLiar: a jasne. Czyli w kodzie masz dwie warstwy. Entity, które jest bezpośrednim odzwierciedleniem bazy danych. Tego nie zmieniasz, chyba że zmieni się baza. I druga warstwa obiektów, na których rzeczywiście operujesz, wykonujesz logikę biznesową, zmieniasz je na własne potrzeby do
Teraz jest częściej podejście najpierw kod, potem baza.
Jakieś procedury składowane na bazie, ręczne pisanie zapytań itd. Teraz robi się częściej z kodu i baza jest taka jak ją Hibernate wygeneruje.
@klepie-biede: moja pomyłka. Chodziło o Flyway.
Przez to wyniki w ankiecie mogą być trochę zakłamane :/
@mk321: dokładnie tak.