Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 250
@13czarnychkotow:

Pamiętam sytuację, kiedy znajomy Świadek Jehowy zadecydował o braku transfuzji za swoją nieprzytomną matkę, która ŚJ nie była i przy pierwszej operacji na transfuzję się zgodziła. Był po prostu kolejną decyzyjną osobą po matce w sprawie jej zdrowia. Jego matka umarła.

Jaka menda ( _)
  • Odpowiedz
  • 9
@13czarnychkotow: przeczytałam pierwszy artykuł po łebkach i chociaż pewnie już kiedyś go czytałam, to teraz się łapię za głowę _

podoba mi się ten werset, że "życie ciała jest we krwi", ale nie dla psa, dla pana to! krew to życie, więc jak potrzebujecie, to gińcie XD #fucklogic
  • Odpowiedz
  • 5
1) Uważają, że krew jest według Biblii święta i oznacza dar życia, a transfuzja tą świętość pogwałca ¯_(ツ)_/¯ Ten argument zawsze rozwala na łopatki ( ͡º ͜ʖ͡º) jeżeli uznają że to dar życia od Boga, i tylko on może nim dysponować, to co w takim razie z prokreacją która tworzy nowe życie, a nie ratuje istniejące? Dlaczego w jednym przypadku zabawa w Boga jest okej, a w
  • Odpowiedz
@Erland_Rudholm: przecież to nie błąd. "Przebudźcie się!" jest faktycznie czasopismem, a główny artykuł jest faktycznie wewnątrz tego czasopisma. O jakim błędzie mówisz?

A druga sprawa - skoro krew jest taka święta i be i nie jej można tykać, to dlaczego Bóg stworzył ludzkie ciało tak by mogło szybko uzupełniać jej brak? Skoro i tak mamy możliwość tworzenia życia w postaci dziecka, dlaczego mielibyśmy nie móc tego dziecka uratować również za
  • Odpowiedz
  • 3
@13czarnychkotow Tylko raczej rozmawiamy tu o przypadkach gdy nie ma czasu na oczyszczanie krwi, oczyszczenie jej nie przyniesie żadnej poprawy, albo krew w organizmie musi być uzupełniona stale lub wręcz natychmiast (operacja lub wypadek powodujący znaczną jej utratę).
  • Odpowiedz
@b7kj: wiadomo, nie zawsze się da i transfuzja jest potrzebna. Jedynie zwróciłam uwagę, że z własną krwią nie mają problemów, więc ten argument, że przecież ich własne ciało uzupełnia braki, do nich nie dotrze.
  • Odpowiedz
  • 5
@b7kj: no dokładnie, albo produkowane krwinki są nieprawidłowe - no to wtedy masz pecha, buk tak chciau ;<
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@13czarnychkotow: Napisałaś:

5) Gloryfikują ŚJ, którzy nie przyjęli krwi, a nawet przez to umarli. W 1994 roku wydali dosyć kontrowersyjne czasopismo “Młodzi dający pierwszeństwo Bogu”

Tylko tyle, po prostu w wpisie pomyliłaś jedno słowo :)
  • Odpowiedz
  • 1
@13czarnychkotow w tym argumencie chodzi mi o to że oddając krew nie robią sobie żadnej trwałej krzywdy, bo organizm uzupełni brak ;) a mogą w ten sposób uratować czyjeś życie - własnego dziecka, sąsiada albo kogoś z drugiego końca kraju.
  • Odpowiedz
@Erland_Rudholm: ale to jest tytuł czasopisma, nie artykułu. Artykuły w środku mają zupełnie inne tytuły, podlinkowałam do nich na koniec podpunktu. Chyba, że Ci chodzi, że napisałam dosyć skrótowo i można pomyśleć, że to jakieś oddzielne czasopismo. Mogłam na przykład napisać, że to wydanie czasopisma "Przebudźcie się!" o tytule "Młodzi dający pierwszeństwo Bogu".

@b7kj: ah, mówisz nie o transfuzji tylko o dawcach krwi, ok. To nie, dla nich
  • Odpowiedz
wierzenia to coś niedobrego, bo prędzej czy później zabrnie się za daleko

@Magadanka: Ale wiesz, że można to powiedzieć o wszystkim i wierzenia nie są niczym wyjątkowym pod tym względem? Mało wegan, którzy są w stanie zabić kogoś bo je mięso? Mało sportowców, którzy przez nadmierne zaangażowanie zostali kalekami? Mało "naukowców", którzy w imię nauki bezwzględnie wcielali w życie założenia eugeniki?
  • Odpowiedz
@13czarnychkotow: Transfuzja bez dawców jest średnio możliwa, chyba że nastąpił jakiś przełom w temacie sztucznego wytwarzania krwi ( ͡° ͜ʖ ͡°) No nic, pozostaje mi jedynie głęboko żałować ludzi którzy są w stanie wydać wyrok śmierci na członka rodziny bo jakiś dziadzia z Ameryki tak powiedział, opierając się na książce sprzed dwóch tysięcy lat (a w zasadzie to i więcej niż dwóch). Szczerze powiedziawszy, to jest
  • Odpowiedz
a przeszczepy organów są według nich ok? Czy tak jak krew, dar życia więc nie można komuś tego podarować :p?

@Azai: przeszczepy już są ok. Kilkadziesiąt lat temu ponoć nie akceptowali przeszczepów, ale przyszło "nowe światło" i już się okazało, że ci, którzy wcześniej się na przeszczep nie zgodzili, niepotrzebnie umierali ¯\_(ツ)_/¯

@b7kj: to prawda, zwłaszcza, że potrafią te nauki zmieniać co jakiś czas, a ludzie opierają na
  • Odpowiedz
  • 0
@kompek: wiem, masz rację, ogólnie ideologie potrafią być naprawdę niebezpieczne
Chociaż może to nie one a po prostu sam człowiek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz