Wpis z mikrobloga

@wojtoon: Też golę się maszynką na żyletki, jakiś podstawowy model Wilkinsona - na krem strasznie się zapycha. Znasz jakieś combo (maszynka + jakiś konkretny krem), które będzie sprawnie goliło twardy zarost? Z drugiej strony taka maszynka, żeby nie podrażniała za bardzo szyi. PS. Warto zainwestować w dobrą brzytwę na żyletki? Maszynką ciężko ogolić się precyzyjnie, równo itp.
  • Odpowiedz
@wojtoon: ja przesiadłem się z Mach 3 na żyletki (maszynka i żyletki WIlkinson) i jest masakra, tzn. nie jestem w stanie ogolić się bez 3-4 zacięć. Masz jakieś rady albo "mniej agresywne" żyletki do polecenie, które nie potną mojej wrażliwej skóry?
  • Odpowiedz
@ledoux: żyletki Astry - tanie w ciul, w miarę ostre ale też i lepsze od Wilkinsona. Od razu bym polecił podmienić maszynkę na coś lepszego.

@robo_bobo: pozwolę się wtrącić, ale golenie klasyczną maszynką wymaga trochę wprawy - niewielkiej ale jednak.

Ja od siebie polecam dość popularne Muhle R89, trzeba naprawdę się postarać, żeby się tym zaciąć.
Istotną różnicą pomiędzy maszynkami systemowymi a maszynkami żyletkowymi jest ich waga, przez co żeby się ogolić maszynką systemową musisz mocno naciskać, podczas gdy maszynką na
  • Odpowiedz
@wojtoon: jako że ogarniasz temat, czy widzisz różnicę między drogimi maszynkami na żyletki a tanimi? Mam dwie, jedna kosztowała chyba z 15 zł z 2-3 paczkami żyletek i nie mogę powiedzieć złego słowa, jedynie drażni mnie jej widok bo to plastikowa chińszczyzna. Warto zainwestować w coś markowego? Wpływa na komfort golenia?
  • Odpowiedz
Jaki jest sens ostrzenia współczesnych żyletek?

@wojtoon: Sens był tylko w PRLu, bo komunizm to gospodarka niedoboru.
Sprzedawano wtedy zestawy do cerowania rajstop dla kobiet.
  • Odpowiedz
jako że ogarniasz temat, czy widzisz różnicę między drogimi maszynkami na żyletki a tanimi? Mam dwie, jedna kosztowała chyba z 15 zł z 2-3 paczkami żyletek i nie mogę powiedzieć złego słowa, jedynie drażni mnie jej widok bo to plastikowa chińszczyzna. Warto zainwestować w coś markowego? Wpływa na komfort golenia?

@soniq51: Jest duża różnica. Metalowa ma lepszy ciężar, przez to lepiej się prowadzi i nie trzeba jej na siłę dociskać.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@technic:
Chyba najtańszy pędzel i najłatwiej dostępny (bodaj od niedawna w douglasach) to Proraso ze szczeciny dzika. Nie wiem po ile stoi w drogeriach, ale w internecie spokojnie za 30zł dostaniesz. Dla kogoś może być odrobinę za twardy, ale przez to łatwiej wyrobić dobrą pianę choćby na dłoni.

@ledoux:
10zł za 5szt???
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wojtoon: witam specjalistę i dziękuję, że mogłem poznać kawałek praktycznej wiedzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sam co prawda mam brodę, ale jak wiadomo ona też wymaga pielęgnacji i regularnego golenia w kilku miejscach. Dlatego od dawna chcę przerzucić się na tradycyjne maszynki.
I zastanawiam się jaką maszynkę wybrać na początek, mam raczej miękki zarost. Myślałem, aby na początku przetestować maszynkę Shlyuz Classic - jest bardzo tania,
  • Odpowiedz