Wpis z mikrobloga

#programowanie #automatyka #mechatronika #plc
Jest sobie takie zadanie:
https://drive.google.com/file/d/0B_vJYY4srO71UUYwUWx4eVBscEU/view?usp=sharing
Powiecie mi obiektywnie, czy to trudne czy łatwe? Dla mnie jest dość łatwe ale ja już trochę w tym siedzę. Jak tłumaczę to uczniom w technikum to większość niestety nie rozumie tego. W zasadzie inaczej, rozumieją ale sami nie potrafią zrobić ( ͡° ʖ̯ ͡°) Jak myślicie ja źle tłumaczę czy zadanie jest trudne.
Jak mają gotowy GRAFCET, taki jak w załączniku, to program w LAD już napiszą bez problemu, ale zrobić ten GRAFCET...
i-marszi - #programowanie #automatyka #mechatronika #plc 
Jest sobie takie zadanie:
...

źródło: comment_1601046313K11X7AAU1xOCV8XBqntBjP.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marek1991:
No właśnie o to pytam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak zadanie jest łatwe, to źle tłumaczę.
Jak zadanie jest trudne, to może dobrze tłumaczę ale że jest trudne to nie rozumieją.
  • Odpowiedz
Z głowy tego zadania ta żaden z moich uczniów nie zrobi. Ja pewnie też bym się motał.

@i-marszi: Trzeba mieć jakąś wizję i szkic, ale algorytmów(grafcet czy sfc) to prawie się nie robi. Kilka warunków CASE OF w języku ST i zadanie powinno się udać. Sam chyba nawet kojarzę takie zadanie z egzaminu E18.
  • Odpowiedz
@Androo:
Jeszcze jedno kiedyś ktoś zanim ja zacząłem pracować uczył młodzież pisać programy z głowy, to dopiero była tragedia :) Teraz zdawalność jest dużo lepsza.
  • Odpowiedz
Szczerze to nie znam automatyków którzy robią grafcety czy sfc, wszystko z głowy leci :D

@Androo: To znaczy, że Twoi automatycy nie zajmowali się poważniejszymi sekwencjami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Powiecie mi obiektywnie,
  • Odpowiedz
@i-marszi: Raczej zadanie nie należy do puli tych "trudnych". Jako już były Pana uczeń mogę napisać, że pracownia prowadzona przez Pana należała do tych najciekawszych i najbardziej wartościowych więc proszę się nie przejmować. Chociaż rzeczywiście metodyka podejścia do pisania programu w głównej mierze wykładana przez Pana zależała od stworzonego uprzednio grafu i większą ilość czasu można byłoby poświęcić na naukę tego elementu gdyż same dosłownie przepisanie na drabinkę nie stanowiło
  • Odpowiedz