Aktywne Wpisy

tesknilam_ +12
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

Cyclonus +22
Gdyby nie ten ancymonek, to Muminy dalej prowadziłyby dobrze prosperujący biznes w Się RIP (taka dziura).
Ten śmieszek zamówił u nich gar zupy, na którą ostatecznie nie przyszedł, czym doprowadził do bankructwa ich restauracji.
#raportzpanstwasrodka
Ten śmieszek zamówił u nich gar zupy, na którą ostatecznie nie przyszedł, czym doprowadził do bankructwa ich restauracji.
#raportzpanstwasrodka
źródło: temp_file3670594342813862446
Pobierz

pseudo kodem:
int wielkoscTablicy = sizeof(jakasTablica)/sizeof(jakasTablica[0]);Może mi ktoś wyjasnić dlaczego wielkość tablicy wyciąga się w taki dziwny sposób? Ja jestem #csharp king, więc proszę bez śmieszkowania. Sam sizeOf pokazuje mi wielkość x 4
@hanabira: ach, uroki niskopoziomowego (można tak w ogóle o C++ powiedzieć?) programowania
Ale dzięki, to mi rozjaśniło.
Jak najlepiej taki Array.Length znaleźć?
jak uzyjesz np std::vector - to masz tam metody do wielkosci.
std::arraydo tablic statycznych istd::vectordo dynamicznych. A ogólnie to uczenie C++ w LO powinno być traktowane jako znęcanie się.@Hauleth: Pełna zgoda. Słaby wybór na naukę algorytmów, chociaż jak ja byłem na studiach, to rozgrzewka była w Pascalu i potem przez to były problemy z C. Ale fakt, że nauka C++ bez chociaż spojrzenia do C, czy assemblera, bez znajomości struktur danych czy zrozumienia jak komputer to interpretuje, to chory pomysł. Zapisują coś i nie wiedzą
A jako że nie uczą w szkołach nowoczesnego C++ to nie dowiesz się, że w C++17 służy do tego
std::size, które to na zasadzie szablonu przypasowującego rozmiar tablicy do definicji typu więc nie ma powodu do pomyłki.W dodatku wyróżnia się dwa rodzaje: statyczne i dynamiczne alokowaną. Ty pokazałeś przykład statycznie alokowanej tablicy i twoje sprytne rozwiązanie jest ok na wymagania licealne. W dzisiejszych czasach używa się takich oszczędnych tablic tylko tam gdzie występuje taka potrzeba.
Jeżeli chcesz znać wielkość to najlepiej przechowuj zmienną
@WielkiElektronig: Jeśli używasz kolekcji typu
vectorczyarrayto jest dość podobnie jak w twoim C#. Ale jak lecą gołymi alokacjami to tak prosto nie ma. Jak alokujesz tablicę dynamicznie jakimśnew int[size]to sam sobie ten size musisz pamiętać i nie ma zmiłuj, bo taka operacja po prostu alokuje pewien obszar pamięci i nie ma tam żadnejsemantykiże to jest jakaś tablica.