Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Klopsztanga: ja się odniosę jutro bo dzisiaj już knajpa pochłonęła w piątkowy wieczór ale dzięki za opis. Mam przekonanie graniczące z pewnością że w Azure też będzie podobnie ale wolę poprzeć to linkami do docsow chyba że @inny_89 ma czas ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Klopsztanga:

: ale można na tym stawiać docker z aplikacją webową? Czy tylko joby to ETL'a? Tzn podpiąć dockera

Tak, Azure web apps with containers jest, oraz ACI można podobnie wystawić
  • Odpowiedz
  • 0
@Klopsztanga: no ale argument miał polegać na tym czego nie ma Azure ( ͡° ͜ʖ ͡°) a AWS ma SIEMa swojego jak Az Sentinel czy jakieś rozwiązanie Azure Arc?
  • Odpowiedz
@Klopsztanga j--------i, aż mi się słabo zrobiło, ja dzisiaj miałem cloud practitionera robić. :) Mega zazdro, szanuję takich ludzi i mega ciekawi mnie taka praca, po cercie widzę, że jednak architekt, a nie devops, warto w tą ścieżkę jednak iść? Jestem webdeveloperem, ale nudzi mnie to strasznie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Klopsztanga: no aws też ma swoje bolączki, ale ofertę bogatą. Pracowałem dla amazona, ogólnie to większość moich klientów to aws, chyba, że trzeba k8s to wtedy Google, bo jednak eks lubi zaboleć ;) w Polsce takie azure popularne? Jakiś ku temu powód? Bo sam sobie nie wyobrażam ruszać się z aws mimo że praca dla nich do teraz koszmary powoduje xD
  • Odpowiedz
@Wykopek_wykopek: bardzo polecam. DevOPS masz wgląd na big picture systemu. Jako devops dowiesz się jak mikroserwisy ze sobą współgrają - bo będziesz do nich pisać terraforma/cloudformation i liźniesz wiedzy z wszystkich teamów.

Ta wiedza - o ile masz gadane - może doprowadzić cię do VP . Bo jak nauczysz się innych języków, to będziesz przypisany do jednego, może paru projektów
  • Odpowiedz
@LaylaTichy: ogólnie mówiąc moja wiedza o Azure jest limitowana do 2018/2019 roku. Wtedy robiłem research Google Cloud i Azure. Ale ostatecznie wybrałem AWS, bo jest bogaty o mikroserwisy i rozwiązania. Ja postrzegam Azure jako kopiujący AWS. Natomiast google też kopiuje, ale ma ciekawe serwisy z których również korzystamy, jak big query i serwisy danowe co mają - mapy, translate itp. Żyjemy bez Azure, ale bez AWS i Google raczej było
  • Odpowiedz
@Wykopek_wykopek: nie pracuje dla Polski, po tym jak byłem freelancerem po studiach i o----ł mnie pracodawca na 30k pln w 2014r, bo nie zapłacił mi za 4 miesiące roboty. Dla mnie to była astronomiczna suma. I te wieczne spiny o płatności na czas.
Ogólnie mówiąc mam złe wspomnienia, i dlatego powiedziałem sobie że nie będę tutaj pracować. Do tego ten śmieszny styl korpo w Polsce. Albo też szefowie, co nie
  • Odpowiedz
@Wykopek_wykopek: w pewnym momencie chcieliśmy zrobić outsourcing działu devops, bo HR nie potrafił żadnych ludzi znaleźć. Miałem rozmowę z firmą hostersi.pl i dobrze wypadli. Ich wiedza była bardzo duża, że nawet miałem pomysł by tam wysłać CV.
Tak więc pewnie że są.
  • Odpowiedz
@Klopsztanga fajnie byłoby jeszcze usłyszeć jak zeszło na temat pracy i rozwoju. Spośród wielu usług oferowanych przez AWS w które włożyć najwięcej energii i czasu? Wspominałeś o CloudFormation, który w sumie zbiera do kupy wiedzę o wszystkich innych serwisach. Jak rozwijać się w zakresie chmury, focusowac na devopsowych technologiach? (eg. Docker, Kubernetesy, Ansible) Wydaje mi się, że dopóki tak naprawdę nie zobaczę jak wygląda działająca produkcja opierająca się o chmurę to
  • Odpowiedz
@meh0wski: Większość usług pojawia się tu i tu. Azure bardziej wspiera rozwiązania MS, i tak No Azure SQL jest dużo lepiej zrobiony niż RDS dla MS-SQLa. Ktoś wyżej wspomniał przewagę Aurory nas Postgres for Azure Sql, i pewnie do wielkiego postgresa ta usługa może być lepsza. Wspomniane serverlessy oczywiście od lat są tez na Azure w postaci Azure Functions. Tak samo Container Instances, AKS i inne wymienione :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Klopsztanga: to mówisz, że planując kariere za granicą warto bardziej inwestować w aws niż azure? Sam mam jakieś doświadczenia z oboma i azure to rzeczywiście troche syf, zwłaszcza dokumentacja. Aws z kolei dużo bardziej profesjonalny mi sie wydaje.
  • Odpowiedz