Wpis z mikrobloga

@Widzet słuchaj, ja kilka lat słyszałem w refrenie piosenki Lady pank- Stacja Warszawa "Jeśli miłość coś znaczy to musi dać znak
Kiedyś w TESCO zobaczysz, powiesz mi tak". Niedawno przeczytałem tekst a tam
"Kiedyś TEŻ TO zobaczysz, powiesz mi tak"
  • Odpowiedz
@Lulu_Quest: Co była?
@Widzet: też miałem takie rozkminki. Ile to lat się zastanawiałem w kościele o co chodzi z tym "toczyńcie na moją pamiątkę". I co to znaczy te toczyńcie, a może toczyń cie, ale też bez sensu. I w tych różnych analizach nigdy sam nie wpadłem, że to może być "to czyńcie" XDD
Z kolei moja różowa w najpopularniejszej piosence Jeden Osiem L słyszała "wszystkie chwile złe,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Widzet: Moja siostra często przeinaczała teksty piosenek. Tak narodziły się, miedzy innymi, "Komiksówka" (Chomiczówka) i "Bo do tanga trzeba Wojtka". ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@Widzet: Ja do niedawna w piosence Kocham Cię jak Irlandię słyszałam:
,,LOKETEMBURG przez Włocławek'' zamiast ,,WLOKĘ TEN BÓL przez Włocławek"
Myślałam, że Loketemburg to jakaś miejscowość
  • Odpowiedz
@Widzet: Ja miałam bardzo podobnie z pieśnią Hej, sokoły! Latami byłam przekonana, że refren brzmi:

Hej, hej, hej sokoły, Omijajcie góry na Sydoły.

I przez pół życia zastanawiałam się czym są te Sydoły? Cały czas śpiewałam te dziwne "na sydoły" i nikt mi nie powiedział co to w ogóle jest, albo, że źle to śpiewam; a jak byłam dzieckiem to był bardzo popularny utwór.
I dopiero niedawno, ktoś mnie uświadomił,
  • Odpowiedz
@Widzet: Z podobnych rzeczy to jak jest piosenka z serialu Plebania i tam wers "jutro mieni się od barw" to ja jako dzieciak myślałem że tam jest "miód promieni się po dwa" i nie wiedziałem o co biega :D
  • Odpowiedz
@Widzet: Udźwiękowienie, częsty problem także naszych utworów.
Jeśli chodzi o ten sam hit, a w zasadzie kit, to zamiast "Ela całowała cudnie" słyszałem "Ela całą forsę gnie" (dziwnie tu zasylabował), a zamiast "Karolina w Hollywood" - "Karolina w koniu".

Inny przykład - w T Love "Nie, nie, nie" w wersie "Bądź pozytywnym wojownikiem, kiedy na ringu zostajesz sam" słyszałem "kiedy najndu zostajesz sam" i zastanawiałem się, o co chodzi.

Z
  • Odpowiedz
@Widzet: życie, życie jest nobelon ( ͡° ͜ʖ ͡°)

(chociaż ja tam zawsze słyszałam "jesnowelon" i myślałam, że to jakieś ładniejsze, np staropolskie określenie na "jasny welon" XD)
  • Odpowiedz