Wpis z mikrobloga

Na jaką stawkę może liczyć tester automatyzujący z 1.5 rocznym doświadczeniem plus wcześniej 2 lata manual? Głównie interesuje mnie Warszawa.

Skille:
1. Samodzielne stworzony framework Selenium + Java + TestNg + Browserstack +100 testów dla kilku przeglądarek i urządzeń mobilnych (nie Appium, ale chętnie się go nauczę). Wszystko spięte przeze mnie na Bamboo, ale Jenkinsa też konfigurowałem.
2. Włąsnoręcznie napisany framework RestAssured + Cucumber + GraphQl
3. Projektowałem też testy w PostManie.
4. Naturalnie umiem Gita i Linuxa
5. Angielski na dobrym poziomie

Ogólnie jestem bardzo samodzielny w tym co robie i wszystko projektowałem sam bez niczyjej pomocy, jednakże teraz poszukuje firmy w której będzie senior automatyk który mógłby sprawdzać mój kod i z którego pomocą będę mógł się dalej rozwijać. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe oferty to zapraszam na priv.

#testowanieoprogramowania #pracait #testowanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dognose
Myślę, że 12-13k b2b jest osiągalne, zwłaszcza w Warszawie

Btw. Z tym naturalnie umiem gita i Linuxa to nie takie naturalnie, gita używam od roku, Linuxa nie używałem nigdy, pracuje jako tester ponad 4 lata:P
  • Odpowiedz
@diarrhoea: Ok z Linuxem się zgodzę, że nie trzeba go umieć "naturalnie", ale jeśli chodzi o Gita to w przypadku testera automatyzującego to absolutna podstawa. Przynajmniej w takiej pracy w jakiej ja jestem.
  • Odpowiedz
@Dognose
Zgadzam się :) po prostu zaczynałem od pracy z SVN, potem pracowałem sam, więc poza wypchnięciem czasem czegoś nie robiłem nic w gicie sensownego. Teraz na jednym frameworku siedzi ponad 50 osób. Bez gita byśmy zdechli
  • Odpowiedz
@Dognose: pytanko, jak ogarniasz istqb? Testowanie klasami równoważności, wartości brzegowe, funkcjonalne, niefunkcjonalne itd? Nie chodzi mi o regułki ale czy kojarzysz o co z tym chodzi bo ostatnio często rekrutuje testerow z kilkuletnim expem którzy twierdzą ze ogarniają selenium, frameworki, backend, a nie znają różnicy miedzy testami obciążeniowymi a wydajnosciowymi. Jak to ogarniasz, to w połączeniu z dobrym skillem myśle za 10k+ jest możliwe spokojnie
  • Odpowiedz
@Dognose: a ile chcesz zarabiać? jesteś dobrym testerem manualnym? Bo technicznie masz fajny zestaw umiejętności. Dlaczego nie poszukać czegoś za 16k netto b2b (800 netto / dzień)? Najwyżej zejdziesz w dół. Szkoda żałować, że się nie rzuciło większej stawki.

PS. Po co do RestAssured zaprzęgać jeszcze Cucumbera, skoro RA już samo jest napisane w konwencji BDD?
  • Odpowiedz
@Dognose: zgadza się, pytanie co zrobisz jak rekrutujesz testera który ogarnia selenium praktycznie a ma braki w podstawach? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@supersucker: sam wybierałem narzędzia jakich mam użyć, więc postanowiłem, że nauczę się dodatkowo Cucumbera :D

Co do stawki to zarabiam teraz zdecydowanie mniej dlatego napisałem tego posta, żeby się zorientować ile mniej więcej mogę krzyknąć. Tak jak mówisz, krzyknę za dużo i potem najwyżej rzeczywistość mnie zweryfikuje. Kto nie ryzykuje ten nie wygrywa.
  • Odpowiedz
@bb89: ogarniam to na "chłopski rozum" i staram się pisać testCasy właśnie według tych zasad. Co to ISTQB to na razie nie spiesze się, żeby go zrobić, ale w przyszłości level advanced dla automatyka na pewno będzie robiony. Na ten moment wolę się skupiać na umiejętnościach mocno techniczynych.
  • Odpowiedz
@Dognose: z mojego punktu widzenia foundation level wystarcza, w środowisku zauwazylem trend ze advanced nie ma co robic, lepiej poswiecic czas na doskonalenie skilla w konkretne toole
  • Odpowiedz