@koczoroski: > Oświeceniowy racjonalizm z którego wywodzi się większość cech współczesnych ustrojów zdecydowanie odrzucał rzeczywistość empiryczną i w ogóle możliwość poznawania świata przez empirię.
Mogę prosić o nazwiska tych oświeceniowych filozofów? Francuscy encyklopedyści raczej preferowali Locke'a niż Kartezjusza, a ich największym idolem był Newton, który twierdził, że "Hipotez nie stawia" - wprawdzie nieco kłamliwie, ale wydaje mi się, że empiryzm znacząco przeważał nad racjonalizmem w ich poglądach.
Odkrycie cechy D w żaden sposób nie wpływa na wcześniej odkryte cechy i nie ma tutaj mowy o nieprawdziwości "poprzedniej wiedzy". Definicja zjawiska X została uzupełniona o nowe szczegóły.
Szanowny @Neubert: odkrycie nowej prawdy D, nie wpływa na A, B, C. Jednak może wpłynąć na wiedzę rozumianą jako informacje połączone relacjami. Co więcej, wnioski z poprzedniej wiedzy traktowanej jako pewnik mogą się różnić od tych z nowej wiedzy.
kiedyś oglądałam gallileo i tam było powiedziane że antyperspirant działa najlepiej kiedy jest nałożony pod pachy chwilę po prysznicu także jeżeli nie chcecie śmierdzieć tego lata jak cebula i stare skarpety to spróbujcie tego protipa od gallileo i cioci fsfdjf
Mogę prosić o nazwiska tych oświeceniowych filozofów? Francuscy encyklopedyści raczej preferowali Locke'a niż Kartezjusza, a ich największym idolem był Newton, który twierdził, że "Hipotez nie stawia" - wprawdzie nieco kłamliwie, ale wydaje mi się, że empiryzm znacząco przeważał nad racjonalizmem w ich poglądach.
Szanowny @Neubert: odkrycie nowej prawdy D, nie wpływa na A, B, C. Jednak może wpłynąć na wiedzę rozumianą jako informacje połączone relacjami. Co więcej, wnioski z poprzedniej wiedzy traktowanej jako pewnik mogą się różnić od tych z nowej wiedzy.