Wpis z mikrobloga

a propo monitoringu, masz jakieś fajne materiały do polecenia? Jakieś best practices co trzeba monitorować itp?

@open-alpha: O to jest temat rzeka. Ja monitoruję Linux: Dyski, CPU, RAM, swap. Wszystko zależy jaki system. Monitoruję też np. temperatury w szafach serwerów po IPMI w serwerach Della. W Windows, bazy danych, dyski, CPU, RAM. Możesz monitorować wszystko. Jak czegoś nie ma gotowego, to można napisać skrypt w Pythonie, lub Bash. Możliwości są
  • Odpowiedz
@reddin: Ja wczoraj 1 raz odpalałem zabbixa w dokerach, dojść przyjemne i mega szybkie i wygodne w porównaniu do instalacji na VM tyle że mam swoją bazę mysql na zewnętrznym hoście i mi coś nie idzie podłączenie, ciągle jakieś ale się pojawiało jak podawałem zewnętrzny host w parametrze odpalenia kontenera zabbixa i o dziwo nie ma tony poradników do tego
  • Odpowiedz
Ja wczoraj 1 raz odpalałem zabbixa w dokerach, dojść przyjemne i mega szybkie i wygodne w porównaniu do instalacji na VM tyle że mam swoją bazę mysql na zewnętrznym hoście i mi coś nie idzie podłączenie, ciągle jakieś ale się pojawiało jak podawałem zewnętrzny host w parametrze odpalenia kontenera zabbixa i o dziwo nie ma tony poradników do tego

@sha128: Użyj docker-compose i tam podaj .env oraz dane do zewnętrznej
  • Odpowiedz
Czyli przez docker compose zainstalować zabbixa i tam będzie plik .env i tam podać namiary na bazę?

@sha128: Tam masz wszystko w repo, wystarczy edytować .envdbpgsql i zrobić instalację z docker-compose -f plik.yaml up -d
  • Odpowiedz
@reddin: > Dyski systemowe, dyski wirtualne

@reddin: i na dedykach i na vm-kach.

Mam w firmie sprawdzanie smartctl czy coś takiego i jakies skrypty w bashu zrobione ale gównianie to działa nie raz już miał read-only fs
  • Odpowiedz