Aktywne Wpisy

WarmianinPodlaski +283
Jak myślicie dokąd mogą posunąć sie deweloperzy w swojej propagandzie ? podsyłam baner w centrum Legnicy który zrobił na mnie wielkie wrażenie XD #nieruchomosci
źródło: 1000016805
Pobierz
AST0N +34
Jakbyśmy chcieli zrobić bingo z samymi sztandarowymi tekstami Milana, to byłoby ciężko, bo do bingo trzeba by wrzucić przynajmniej 9 tekstów, a ja odnoszę wrażenie, że on w kółko mówi ich tylko 5 xD
- Ja Ci powiem sceze, nie będę kłamał
- Ty mi się podobas najbardziej
- Chciałbym z tobom twozyć parę
- No jo
- Ja Ci powiem sceze, nie będę kłamał
- Ty mi się podobas najbardziej
- Chciałbym z tobom twozyć parę
- No jo

Jednakże w ciągu ostatnich kilku lat zwiększa się liczba osób nastawionych negatywnie do fluoru i szukających dla niego alternatywy. Jak wskazują ostatnie badania, tą alternatywą może być hydroksyapatyt (uwodniony fosforan wapnia). Jest to podstawowy składnik zębów i kości, zapewnia bardziej równomierną mineralizację niż fluor (fluor powoduje silną mineralizację warstwy powierzchniowej, ale słabszą głębszej). Aczkolwiek aby jednoznacznie potwierdzić jego skuteczność, niezbędne są dodatkowe badania.
Warto jednak zaznaczyć, że najlepsze wyniki osiągano, łącząc fluor z hydroksyapatytem.
Nie ma na rynku jakiegoś bardzo dużego wyboru niestety. Przykładowe produkty: ApaCare pasta remineralizująca z nanohydroksyapatytem (19zł), SPLAT Juicy z nanohydroksyapatytem (można stosować u dzieci, 11zł), ecodenta pasta z hydroksyapatytem + Kalident (15zł).
https://www.nature.com/articles/s41405-019-0026-8
#stomatologia #ciekawostki #zdrowie #zeby #gruparatowaniapoziomu
@SkrytyZolw: daj mi numer.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Między myciami żyć tę gumę, czy jechać bez gumy?
Komentarz usunięty przez autora
Biorepair
@SkrytyZolw:
A czy szczoteczką do przestrzeni miedzyzębowych można zastąpić nitkowanie?
Czy pasta z aminofluorkiem np. Elmex ma te same właściwości co ta z fluorem, jest w ogóle jakaś różnica?
@czajoza4: o, podpinam się, bo o ile na dole to bez problemu, tak nitkowanie górnych to horror.
@diogene: Czemu? W końcu to "naturalne".
@nocnica: splat jest w superpharmie, ecodenta chyba też. Albo w rossmanie. Można też kupić przez internet.