Aktywne Wpisy

kluha666 +297
Część wykopków mi odradzała kupno tego laptopa, ale nie słuchałem ich i zrobiłem tak jak czułem. I co się okazało? To był strzał w dziesiątkę. Gram dużo częściej i dużo więcej. Do tego samo granie sprawia mi większą radość niż na Steam Decku. Laptop wyposażony w Ryzen 5 4600H i RTX2060. Wiem, że nie jest to wysoka półka, ale mi jak najbardziej odpowiada. Jestem strasznie szczęśliwy. Do tego objawy negatywne schizofrenii, tak
źródło: 1000009624
Pobierz
Godir17 +110
Czemu prawie wszystkie młode laski muszą mieć te tatuaże, nawet jak śliczna z buzi, fajny opis to potem czar pryska bo hehehe tatauz musiałam zrobić na całe plecy, nogę czy rękę. To jest tak obrzydliwa moda eh
#p0lka #logikarozowychpaskow #tinder #badoo
#p0lka #logikarozowychpaskow #tinder #badoo

Jednakże w ciągu ostatnich kilku lat zwiększa się liczba osób nastawionych negatywnie do fluoru i szukających dla niego alternatywy. Jak wskazują ostatnie badania, tą alternatywą może być hydroksyapatyt (uwodniony fosforan wapnia). Jest to podstawowy składnik zębów i kości, zapewnia bardziej równomierną mineralizację niż fluor (fluor powoduje silną mineralizację warstwy powierzchniowej, ale słabszą głębszej). Aczkolwiek aby jednoznacznie potwierdzić jego skuteczność, niezbędne są dodatkowe badania.
Warto jednak zaznaczyć, że najlepsze wyniki osiągano, łącząc fluor z hydroksyapatytem.
Nie ma na rynku jakiegoś bardzo dużego wyboru niestety. Przykładowe produkty: ApaCare pasta remineralizująca z nanohydroksyapatytem (19zł), SPLAT Juicy z nanohydroksyapatytem (można stosować u dzieci, 11zł), ecodenta pasta z hydroksyapatytem + Kalident (15zł).
https://www.nature.com/articles/s41405-019-0026-8
#stomatologia #ciekawostki #zdrowie #zeby #gruparatowaniapoziomu
Jak masz w miarę luźno zęby ustawione i masz irygator z silnym strumieniem, to tak. A jak masz ciasno ustawione zęby, to lepiej nitkować dodatkowo.
@czajoza4: Tak, mogą. Co do elmexu to tak, to jest po prostu jeden ze związków fluoru, ale właściwości ma te same :)
https://www.doz.pl/apteka/p126602-Ziaja_Mintperfekt_Activ_pasta_stomatologiczna_remineralizujaca_75_ml
Jaką pastą TY szczotkujesz zęby, koleżanko stomatolożko? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
staram się być na czasie, bo mam 3-letnią córkę i nie chcę, żeby zaraz miała próchnicę jak duża część dzieci (na razie na szczęście udaje się tego uniknąć)
Pasta ten żel jakiś tam i płyn (płynne szkliwo czy cos takiego) to to jest dobre?
@TrenchCoatMafia: Tak, spełnia swoją funkcję i remineralizuje szkliwo.
Tzn u dorosłego człowieka to nie problem bo ilości które się przyjmuje w pożywieniu nie są duże ale dzieci jak to dzieci - lubią sobie czasem tej pasty trochę zjeść. XD
Nie, nigdy sztuczne zęby nie będą lepsze od natutalnych. Nawet przy całkowitym bezzębiu trzeba dbać o higienę jamy ustnej i prac protetycznych.
Nie chcę połykać substancji pomocniczych
@SkrytyZolw:
Po co szczoteczka w takim razie właściwie
Tzn czy teoretycznie higienę możnaby ograniczyć do irygatora i jakiegoś płynu/pasty
@SkrytyZolw:
O ciekawa rzecz
@SkrytyZolw: