@Nightmare16: ha... to jest smażona wątróbka (albo jej wariacja) - zapomniałem już o tym gambicie! Teraz jak już mi się przypomniało to bym świecił gońca :)
@RezyserKinaAkcji: coś mi się p------o? jestem zardzewiały w szachach i mało pamiętam, ale wydawało mi sie, że wątróbka to forsowne wyciąganie czarnego króla na środek za pomocą gońca w debiucie... Ale coś mi świta, że jeszcze skok tam powinien gdzieś grać.
@Nightmare16: o dziwo zajęło mi 30 sekund, natomiast w partii bym pewnie tego nie zagrał, choćbym miał nieograniczony czas. Problemem takich zadań jest to, że od razu wiesz, że trzeba odwalić coś niestandardowego i szukasz ruchów, których normalnie byś nie zrobił. Tutaj pierwsze co rzuciło mi się w oczy to ten goniec. ;)
@u-kill-u-homo: akurat zagadki na LiChess są brane ze zwykłych partii. ale jeśli ktoś umieszcza którąś na jakimś forum, to rzeczywiście - ruchy są niestandardowe :]
https://lichess.org/training/61877
:
źródło: comment_1598989897XCzg3OsD2dXySoWeVz3QuN.jpg
Pobierz@Kapitan-Planeta
@RezyserKinaAkcji
dajcie rozwiązanie bo na sraczu mi się nie udało rozwiązać xd
źródło: comment_1598990683FsxvEJlL1IEn0zcUP85ZrY.jpg
Pobierze4 e5
Nf3 Nc6
Bc4 Nf6
i kluczowy ruch tutaj bialych Ng5 na ktory czarny musi madrze zareagowac inaczej moze miec klopoty
ale jeśli ktoś umieszcza którąś na jakimś forum, to rzeczywiście - ruchy są niestandardowe :]