Aktywne Wpisy

KrnabrnyDzik +39
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

vieniasn +15
czy zdarzyło się wam kiedyś że siedzieliście na ławce i losowy człowiek się dosiadł i zaproponował a-----l albo gdzieś stali jaracze i zaproponowali normalnie dołączenie się?

od dłuższego czasu bawię się w programowaniu w Pythonie. Myślę, że ogarnąłem wystarczająco dużo aby zacząć szukać pracy jako programista. Napisałem kilka aplikacji, w tym jedną dość dużą dla firmy w której pracowałem. To program do zarzdzania zadaniami w firmie. Wpisywania aktualnych prac, przesyłek od klientów, generacji zestawień prac do akruszy kalkulacyjnych by wysłać do klienta itd. Pisanie tego nauczyło mnie typów danych, pętli, instrukcji warunkowych, obsługi bazy danych i ogólnego pojęcia z czym wiąże się ten zawód. Szukam jednak pracy jako "żółtodziób" do przyuczenia pracy w grupie (aha, bawiłem się trochę w GIT) i kogoś kto chce się w tym rozwijać. Teraz szukam ofert i widzę same ogłoszenia dla doświadczonych z płacami od 8k. Jak mogę szukać pracy dla początkującego?
#python #programowanie
@Bulldogjob wrzuca coś co chwila. Dziś nawet oferty dla stażystów
Ostatnio przejrzałem tak kilkadziesiąt ofert w Warszawie i znalazłem 2-3 od razu.
Dodatkowo teraz w Covid19 jest ciężej z praktykami/stażami, ale jak byłem studentem/absolwentem to szukałem bezpośrednio na stronach firm.
@Islam: Bardzo chętnie. Logika napisana jest w Pythonie, front w kivy a baza danych to Firebase + zdalny dysk z komunikacją po SFTP na pliki. Program posiada również lokalną bazę danych w plikach tekstowych aby użytkownicy mogli korzystać z tych danych off-line. Ogólnie cały kod to w tej chwili 800kb i napisałem tam na tyle dużo, że ciężko mi wszystko opisać i gdybym to zrobił tekstu
@Patrick_Rowerovsky: Nie
Przy każdym logowaniu pobierasz profil - co, kiedy i w jaki sposób pobiera ten profil? I skąd?
PS. zwróć uwagę czy mnie wołasz, bo przez to gdybym sam nie sprawdził to bym nie zauważył odpowiedzi.
@Ilythiiri: Ok, nie zauważyłem.
Przy logowaniu do Firebase użytkownik otrzymuje Token oraz swoje ID po czym wysyłam zapytanie z tym ID i Tokenem do Firebase i stamtąd pobieram dane w których zapisane są zakładki jakie mu się wyświetlą oraz akcje które może wykonywać np, usuwanie postów czy wyznaczenie innym dyżurów.
Innymysłowy: jeśli zdobędę token którego używa aplikacja, to powstrzymuje mnie coś przed dodaniem sobie uprawnień albo pobraniem danych których mi nie pozwoliłeś?
Prawidłowo jest tak, że istnieje serwer (np. Django + Django Rest Framework) z którym komunikują się instalacje Twojego programu i po zalogowaniu się (login+password) otrzymują access_token (powiedzmy odpowiednik ciasteczka sesji) dzięki któremu autoryzują swoje kolejne akcje i... żadnej akcji nie podejmują bezpośrednio! Tylko proszą serwer!