Wpis z mikrobloga

Czemu w Polsce wg. rankingów najlepiej opłacanym zawodem jest ten z sektora IT? Przecież istnieje wiele innych zawodów, w których np. zgarniamy jakąś prowizje i można zarobić 10k +, ale wiadomo, że w takich zawodach są różne miesiace odnośnie wynagrodzenia.

Ale czemu w takich rankingach nie ma lekarzy, czy np. pośredników nieruchomości, którzy potrafia zarobić więcej niż programista na etacie?

#studbaza #pracbaza #programista15k #programowanie
  • 14
@arctic6: już nie przesadzajmy, mam trochę znajomych w tym środowisku (lekarskim) i każdy lekko po 30 robi 10k+, zdarzają się 15k+, mówię o zarobkach już netto. Co innego, że jest to okupione pracą w wymiarze 2 etatów ¯\_(ツ)_/¯
Ale czemu w takich rankingach nie ma lekarzy

@pawlakwypok: Bo lekarze na swoim nie muszą zgłaszać wszystkich pacjentów - dzięki temu nie muszą płacić podatków i w teorii mnie zarabiają

np. pośredników nieruchomości

@pawlakwypok: Bo do tego typu statystyk rzadko kiedy wlicza się bonusy, tylko podstawowe pensje
@Lonate: czy ja wiem taki prywatny stomatolog 150 za godzine kasuje minimum, fakt jeszcze do opłacenia asystenka materiały itp. ale te 150 to takie minimum.