Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #informatyka #naukaprogramowania

mógłby ktoś polecić jakiś kurs, bootcamp... na własną rękę trochę uczyłem się pythona, ale chciałbym żeby mnie ktoś poprowadził i zapoznał z czymś, co jest obecnie używane i może znaleźć pracę w tym kierunku, ale niekoniecznie - dla własnej satysfakcji chciałbym umieć programować w stopniu powiedzmy średnim.
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@newnormal: nikt ci nie zrobi porównania, bo ten kto sie uczył z bootcampu nie ma doświadczenia z samodzielnej nauki i vice versa. Według mnie bootcamp to strata czasu, bo materiałów w internecie jest mnóstwo a sam bootcamp sporo kosztuje z perspektywy osoby, która dużo nie zarabia. Lepiej przeznaczyć ten czas/pieniądze na samodzielną naukę
  • Odpowiedz
@Saly: tylko dochodzi tzw. mentoring. rozumując w ten sposób to w ogóle studia to też strata czasu, bo można się zaopatrzyć w podręczniki do fizyki jądrowej, a potem budować reaktory xD
  • Odpowiedz
@newnormal: i tu jest śmieszne, bo na studiach podstawy nie są za bardzo tłumaczone (przynajmniej u mnie tak było). Było powiedziane co to if, pętla, funkcja i tyle, czyli to co przeczytasz w tutorialu. Myślenia i wprawy każdy uczył się na własną rękę. W pózniejszych semestrach było troche więcej tłumaczone, ale to nie działa tak, że czegoś nie rozumiesz i prowadzący zajęcia ci tłumaczy
  • Odpowiedz
@newnormal: nie mówię, że ci ludzie cię nie nauczą, bo pewnię nauczą i to szybciej niż jakbyś się uczył samemu. Jedyny problem to cena, która według mnie jest zbyt duża. Nie wiem ile zarabiasz, ale mi byłoby szkoda wydać tyle pieniędzy na bootcamp. Wolałbym wydać ten czas/pieniądze na samodzielną naukę
  • Odpowiedz
@Saly: no sporo 10k. dlatego muszę to przemyśleć. a ty programujesz? ja myślę nad pythonem, bo trochę się już go sam uczyłem i fajny jest, ale ta java jednak jest chyba lepszy rozwiązaniem. jak już płacić tyle kasy.
  • Odpowiedz
@newnormal: tak. Co do pespektyw to ciężko powiedzieć, jest bardzo dużo czynników. Jakbym miał teraz wchodzić w programowanie skupiając się na najwyższych zarobkach to pewnie wybrałbym frontend albo devops, chociaz do devopsowania potrzeba bardzo dużej wiedzy. Wybór pomiędzy Javą a Pythonem jest ciężki: w Javie praca w większości miejsc jest do siebie podobna, do tego dużo więcej ofert. Z drugiej strony czytałem, że rynek junior javowców jest bardzo przeciążony, bo
  • Odpowiedz
@newnormal: najlepiej to przejrzyj oferty pracy w okolicy i zobacz jakich umiejętności oczekują. Każdego języka będzie Ci się łatwiej uczyło znając już jeden, skup się głównie na logicznym myśleniu i rozwiązywaniu problemów. Najlepiej wybierz taki, który lepiej się nadaje do projektów, których wykonywanie będzie Ci sprawiało przyjemność.
  • Odpowiedz