Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sonnenschutzsysteme: Osobiście również żadna religia mnie nie przekonuje, ale polecam zainteresować się tematem zarówno w praktyce jak i w teorii. Zauważysz od razu różnice w tym jak jeden i drugi kościół potrafi działać wychowawczo (w ten pozytywny sposób).
Także to, że w kościele ewangelickim nie ma panów i władców w postaci biskupów stanowiących urząd, który tworzy kolegium biskupów na czele z papieżem. Zadanie tego "urzędu" w kościele katolickim jest interpretowanie
  • Odpowiedz
@Karl_Tofel: Bo to amerykanie. W Polsce mamy własnych. Mam gdzieś w co wierzą, jak się ubierają i jakie wartości wyznają. Ale jeśli będą to robić pod sztandarem kościoła, nie drenującego pieniędzy podatników za granicę, to moim zdaniem plus.
  • Odpowiedz
@Karl_Tofel: Amerykańscy [wpisz dowolne wyznanie] to zazwyczaj jacyś uwstecznieni prostacy, więc nic to tutaj nie wnosi. Mój wpis odnosi się do naszej krajowej sytuacji, czyli kościół ewangelicko-augsburski vs kościół katolicki.
  • Odpowiedz
@GrammarNazi: Wszystkie trzy na raz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Myślisz, że tak łatwo nawrócić kogoś kto był wojującym ateuszem i w ogóle antyteistą, czyli uważałem że wszelka religia jest durna, tak jak Ty? Serio zacząłem widzieć cuda w moim życiu i odkąd poszedłem za tym to jest lepiej. Po chrzcie spotkałem się ze znajomym który zna mnie od dziecka i powiedział, że od razu widać różnicę.
  • Odpowiedz
Także to, że w kościele ewangelickim nie ma panów i władców w postaci biskupów stanowiących urząd, który tworzy kolegium biskupów na czele z papieżem.

@chwed: biskupi w KEA są, tylko pełnią inną rolę niż w KRK - reprezentowanie Kościoła, sprawy organizacyjne itp. To tak jak księża - są ordynowani, np. do sprawowania sakramentów, prowadzenia nabożeństw, ale w rzeczywistości (można powiedzieć "duchowo") są równi wiernym.
  • Odpowiedz
@Diamond-kun: denominacje protestanckie są niezależne - najczęściej nawet w obrębie tego samego wyznania między krajami. Więc to że w USA dzieje się w danym wyznaniu źle, to nie ma to takiego oczywistego przełożenia na sytuację w Polsce (chociaż oczywiście ani Ci w USA, ani w Polsce na pewno nie są idealni).
  • Odpowiedz
@chwed:
Taka prawda. Co tu więcej dodawać. Przyjdzie ci jeszcze taki Bosak i powie ze prawdziwy Polak może być tylko katolikiem xD. Ja p------e.
  • Odpowiedz
@TotalDisaster Raczej nie byłeś ateuszem, skoro na nowo zacząłeś wierzyć w cuda i historyjki sprzed 2000 lat. Juz nie chce pytac co to za cuda, ale po prostu człowiek, który myśli racjonalnie wie, ze "cudów" nie ma. A to, ze ludzie, którzy sobie wkręcają, ze ktos nad nimi czuwa, mogą mieć lepsze samopoczucie, to fakt. Szkoda, że ten bóg jest taki, ze kocha tak wybiórczo i kocha ewidentnie bardziej ludzi z
  • Odpowiedz