Wpis z mikrobloga

Języki c# i java mają dług techniczny którego nie da się naprawić nie zrywając wstecznej kompatybilności. Były tworzone z nullami, z mechanizmem try-catch (ok, dyskusyjne, zmierzam do tego że mając krotki (tuples) można robić mechanizm obsługi błędów jak z Rust albo Go), bez union-types, bez pattern matching. Problem polega na tym że ze względu na zachowanie wstecznej kompatybilności "biblioteki standardowe" tych języków nigdy nie dostosują się do nowych funkcji języków, nawet gdy te je zyskają.
Poza tym są to interpretowane kobyły które żrą masę pamięci.
Dlatego powinniśmy iść w nowe języki kompilowane do binarek i ewentualnie statycznie łączone typu Go, Rust, Zig, Crystal. Nie wymieniam tu C++ bo nie ma mechanizmu refleksji który jest mega przydatny a wymienione języki posiadają go w formie przynajmniej podstawowej.
Nie pozostawaj bierny
Przyszłość jest w Twoich rękach
Piramidy zbudowali kosmici
#programowanie #csharp #java
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nunczako: Coz wiecej mozna do tego dodac :)
Ja jestem poczatkujacym programista i wybralem .Net Core w pelni swiadomie jako najlepsza wszechstronna platforme do web dev. Przy okazji nabawilem sie zdrowego nawyku jakim jest preferowanie server side rendering. A pomyslec, ze moglbym przegrac zycie i mocowac sie z JSem...
C# odpowiada mi najbardziej z aktualnie dostepnych jezykow programowania (powaznie przetestowalem Pythona, JSa i Ruby). Skladnie pokrewne do C wydaja mi
  • Odpowiedz