Wpis z mikrobloga

@Wojtekq: zależy.
Przede wszystkim od tego czy wiesz co chcesz robić po studiach (na agh specjalizację wybierasz dopiero na studiach II stopnia a wcześniej tylko kilka przedmiotów na 3 roku - co może być sporą wadą jeżeli już jesteś w jakimś kierunku ukierunkowany). Polecam także sobie porównać syllabusy obu uczelni, może jakieś przedmioty cię bardziej zainteresują, chociaż podstawowe przedmioty masz wszędzie podobne.
Ostatnią rzeczą na którą przynajmniej ja zwracałem uwagę
  • Odpowiedz
@jaksa0: prawdę mówiąc nie mam pojęcia xd matematyka interesuje mnie jako nauka i chciałbym ją głębiej poznać, a że usłyszałem że można też zarobić po tych studiach to się zdecydowałem

na agh specjalizację wybierasz dopiero na studiach II stopnia a wcześniej tylko kilka przedmiotów na 3 roku - co może być sporą wadą jeżeli już jesteś w jakimś kierunku ukierunkowany

wiem o tym, dla mnie to duża zaleta
  • Odpowiedz
prawdę mówiąc nie mam pojęcia xd matematyka interesuje mnie jako nauka i chciałbym ją głębiej poznać, a że usłyszałem że można też zarobić po tych studiach to się zdecydowałem

@Wojtekq: jeśli chodzi o zarobki to rzeczywiście nie można narzekać ( ͜͡ʖ ͡€) Potwierdzają to zresztą badania losów absolwentów. Zdecydowanie jednak nie są to łatwe pieniądze, nie bez powodu studia matematyczne uchodzą za jedne z cięższych. Inna
  • Odpowiedz
@juanpablo000: w zależności od specjalizacji w jaką pójdziesz:
- matematyka finansowa: różnej maści analitycy i quanci, od wklepywania danych w excela po poważne analizy i wyceny
- matematyka ubezpieczeniowa: ogólnie aktuariat, czyli analizy ryzyka - ciężka praca biurowa, ale licencjonowany aktuariusz jest w stanie zarobić więcej niż programista na wykopie ( ͡º ͜ʖ͡º)
- sztuczna inteligencja (machine learning): tutaj głębsza znajomość zagadnień matematycznych (głównie analiza
  • Odpowiedz
@juanpablo000
Ja bym jeszcze tylko dodała do powyższego, że mało które studia tak rozwiajają sposób myślenia człowieka, z racji obowiązku nauki sporej liczby dowodów i teoretycznych zawiłości. Powoduje to duże ułatwienie, jeżeli mówimy o nauce samemu nowych konceptów, niekoniecznie związanych stricte z matematyką
  • Odpowiedz