Aktywne Wpisy
Mystoo +4
żale się. mam 6 lat młodszą siostrę, 18 lat, zawsze wydawało mi się, że jest porządną kobietą. teraz przyjechał do niej chłopak który jest rok młodszy od niej i ma tylko 17 lat, nocuje u niej już od kilku dni. dzisiaj przyłapałem ich jak kąpią się razem. poskarżyłem się o tym matce, a ona zrobiła im aferę gdzie jak podsłuchałem moja siostra przyznała się, że straciła z nim dziewictwo. zdębiałem. teraz w
rubens117 +61
Właśnie jestem na lotnisku i czekam na odlot. W poniedziałek zaczynam robotę w nowym kołchozie (╥﹏╥) na obczyźnie. Trzymajcie kciuki Mirasy ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#emigracja #emigrujzwykopem #pracbaza #pracait #programista15k
#emigracja #emigrujzwykopem #pracbaza #pracait #programista15k
Znajomi namówili mnie do instalacji wingrozy 10, żebyśmy mogli zagrać w Valoranta, którego raczej trudno (o ile w ogóle) uruchomić na linuksie przez drmy. Biorę więc stary mały dysk ssd, pendrive, oficjalny obraz i lecę z tematem.
1. W systemie przyszłości nie działa instalator. Gdy próbujesz zainstalować go na pustym sformatyowanym dysku, dostajesz (oh jak wiele mówiący) błąd 0x80300024 i elo, radź se sam.
2. Gdy już ustawisz biosa pod system przyszłości, instalacja przebiega w miarę bez problemowo, tj. tylko 4 ponowne uruchomienia, wyłączanie śledzeń, 3 lub 4-krotne odznaczanie, że nie chcę konta online.
3. W systemie przyszłości otrzymujesz zestaw aplikacji, których nie da się pozbyć w żaden normalny sposób.
4. W systemie przyszłości (Home N) nie dostajesz na start kodeków, więc większość wideo w internecie nie działa, a youtube wesoło zarzyna proca.
5. W systemie przyszłości informację o braku Media Feature Packa otrzymujesz z domyślnej przeglądarki - Firefoxa, bo edge ma to w doopie :D
6. W systemie przyszłości interfejs jest bardzo intuicyjny, doinstalowanie brakującej paczki to raptem 6 kliknięć
Start > ustawienia > Aplikacje > aplikacje i funkcje > funkcje opcjonalne > Dodawanie funkcji > zlokalizuj pakiet Media Feature Pack
7. W systemie przyszłości instalacja Media Feature Packa kończy się błędem
0x80004005
, a pomocny okazuje się tutorial dla amatorów: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-update/error-0x80004005-window-10-update-failure/156adfb8-e7e1-46fa-b5c6-cbd5dcfebbb9 (pomaga usunięcie zawartości C:\Windows\Software Distribution)8. System przyszłości oczywiście musi usunąć gruba z innego fizycznego dysku (bo po co ci zacofane systemy na innych dyskach, kiedy masz system przyszłości?).
9. System przyszłości wie lepiej jakich aplikacji potrzebujesz, dlatego instaluje je w tle, a gdy przypadkiem je usuniesz, przywraca je zaraz po restarcie systemu. (oczywiście opcja wyłączenia tego jest w najbardziej przejrzystym okienkowym interfejsie: rejestrze. Ścieżka:
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ContentDeliveryManager\SilentInstalledAppsEnabled
i ustawiamy 0)Oto moje pierwsze 4 godziny obcowania z tym cudem i chociaż pokonywanie tych problemów nie zajęło więcej niż 5 minut na przypadek, to takiego typowego domowego użytkownika, niemal każdy z nich przerośnie, albo zje ładnych parę godzin. Tutaj włącza mi się #bojowkalinux bo instalując Manjaro KDE nie ma żadnych problemów z instalacją, szpiegami, restartami, brakującymi, czy nieaktualnymi sterownikami, błędami itd. Kodeki od razu są, nic nie instaluje się w tle, a jedyną trudnością jest wybór sterowników do grafiki, bo mamy takie otwarto źródłowe i zamknięte, a dla kilku kart graficznych bumblebee, więc użytkownik musi wiedzieć co chce.
Pewnie byłoby tego więcej, gdyby nie okazjonalne użycie.
#windows #linux #manjaro #komputery #systemyoperacyjne
Komentarz usunięty przez autora
1. Pobierz obraz
2. Zrób pendriva z systemem
3. Zainstaluj
4. Bzikaj
Ogólnie to taki protip na przyszłość, wersja N to wersja memowa na rynek europejski, tego się po prostu nie instaluje xD
@Defined: Musiałeś instalować Manjaro ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Da się, ale jak nie umiesz tego dobrze, to nie żal się po internetach.
Spróbujcie używać MacOS bez AppleID, albo Androida bez Google Services.
Też da się, ale też są z tym problemy i trzeba wiedzieć co się robi.
Masz problemy z systemem operacyjnym X? To ty jesteś problemem.
Obawiam się, że dla tego konkretnego
Jak sprzęt jest sprawny, instalator poprawnie zrobiony, to instalacja idzie taśmowo.
Linuksy mają to samo, ale tutaj nie o tym.
Pomijając sytuacje niestandardowe (aktualizacja z poprzedniej/pokonfigurowanej na dziwno wersji, na uszkodzonym sprzęcie) to jest afera na kilka minut myślenia, kilka godzin czekania i kilkadziesiąt
@wykopyrek: Ale wiesz, że kiedyś tak to wyglądało? Microsoft Windows miał ogromny dział testów, na którym w macierz było wpięte ponad 100 różnych maszyn w najróżniejszych konfiguracjach sprzętowych i każda zmiana w kodzie uruchamiała na nich testy szukając potencjalnych błędów i raportując je programistom. Rozwiązali
Jak masz problem z instalacją Windows, to są tylko dwie opcje - wadliwy sprzęt, albo wadliwy operator.
@thority: Obawiam się, że ma, zresztą uderza do mnie rodzina od czasu do czasu z tego typu problemami. Najczęściej Windows Update psuje stery i system przestaje się włączać.
W domu 2 Windowsy, jeden Pro i jeden Enterprose, do tego Catalina i Centos. Nie zauwazylem, by Windowsy byly az tak wadliwe.
Nie twierdze, ze Windows jest lepszy, gorszy, ale w wersji wyzszej niz Home czyli pozwalajacej ewentualnie odkladac dziwne aktualizacje to zupelnie przyzwoity OS. Na domowym kompie BSOD-a nie widzialem od momentu zlozenia.
@niepodszywamsiepodbiauka: Ale w sumie decyzja o rozwiązaniu pewnie sensowna - nawet jeśli mieli te 100 konfiguracji, to dalej jest to tylko
Może jestem nieco wyczulony, bo mi w pracy
@niepodszywamsiepodbiauka: u nas w firmie jednym i drugim zajmuje się dział IT. A realnie w tym dziale jedna osoba. Nie wygląda (ta osoba) na jakoś szczególnie umeczoną.
Co do instalacji - wszystkie serwisy „osiedlowe” instalują windows tą samą procedurą co ty. Jak mają z tym problemy, to