Wpis z mikrobloga

@blacktyg3r: Wobec Bitcoina nie, bo nie ma żadnych planów drastycznego zwiększenia przepustowości on-chain. Deweloperzy BTC postawili wszystko na LN. W związku z tym wysokie opłaty on-chain w BTC mają charakter permanentny.

Jeśli chodzi o sam LN, to raczej nie ma o czym mówić dopóki adopcja nie osiągnie sensownego poziomu. A jak na razie to stoi ona w miejscu.
  • Odpowiedz
@Amebcio: Wiem, że technologia szybko się zmienia, ale bez przesady :) Nie stoi w miejscu, rozwija się powoli jak każdy dopracowany projekt który ma wnieść coś ważnego. Tym tokiem myślenia przemysł motoryzacyjny stoi w miejscu od 50 lat.
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: Jeśli twierdzisz, że nie ma sensu, to tym bardziej musisz się zgodzić, że wysokie opłaty on-chain są w Bitcoinie permanentne.

Przykład z tą aplikacją LN jest mało miarodajny, nie mówi praktycznie nic o powszechności użycia LN - sensowną miarą adopcji jest albo liczba użytkowników, liczba otwartych kanałów, albo chociaż ilość BTC zamknięta w kanałach.

Trzecia sprawa to twierdzenie, że skalowanie on-chain nie ma sensu, można włożyć między bajki. Zwyczajnie
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc:

W przyszłości nie będziesz nic robił onchain

To jest zwyczajnie niewykonalne. Każdy użytkownik od czasu do czasu znajdzie się w sytuacji wymagającej wykonania transakcji on-chain. Czy to z powodu chęci otwarcia nowego kanału (np. z powodu utraty/zgubienia kluczy), czy z konieczności zamknięcia starego, (bo np. hub przestał działać).

W modelu który pchają deweloperzy bitcoina, te sytuacje będą dla użytkowników koszmarnie kosztowne.
  • Odpowiedz
@taksanski_widelec: Przeciwnicy bitcoina zawsze się o niego troszczą najbardziej

W modelu który pchają deweloperzy bitcoina, te sytuacje będą dla użytkowników koszmarnie kosztowne.

@Amebcio: Przecież są optymalizacje na blockchain wprowadzane - "niebawem" kolejna. Myślę, że przy tej ilości spokojnie obsłuży wszystkie layery kolejne
  • Odpowiedz
@waclawababciarycha: No bo to jest portfel dla ludzi którzy nie ogarniają i nie chcą ogarniać. Nie musisz wiedzieć czym jest LN, balansować kanałów, sam o wszystko dba za ciebie. Chcesz zapłacić, skanujesz kod, nie ważne czy LN czy OnChain. Ja nie lubię bo nie daje mi żadnych możliwości ale dobrze że takie rozwiązania powstają właśnie żeby było prosto i każdy mógł korzystać z BTC.

To dopiero początek inteligentnych portfeli które
  • Odpowiedz
po każdym kolejnym halvingu wprost proporcjonalnie do ilości użytkowników którzy nie będą nic musieli robić "onchain"

@taksanski_widelec: Będą sumaryczne batchingowe tx onchain tysięcy użytkowników jednocześnie. Na pierwszej warstwie. Tam opłaty będą gigantyczne, tak musi być... WY MACIE G---O KTÓRE UDAJE BTC, WIECZNE ŚCIEMY KTÓRE ZAWSZE CZAS WERYFIKUJE.

Że wy jeszcze się rzucacie siedząc po czoło w szambie. Toż to po prostu wstyd.... Żadnych argumentów. Przegraliście już na starcie i cały
  • Odpowiedz
Jak na razie przez ostatnie 5 lat ETH osiągnęło znacznie więcej, niż BTC w ciągu swoich pierwszych 5 lat.

@Amebcio: No czekam aż mi napiszesz co ETH osiągnęło. Jestem bardzo ciekaw. Co się stało? Zaciąłeś się?
cyberpunkbtc - > Jak na razie przez ostatnie 5 lat ETH osiągnęło znacznie więcej, niż...
  • Odpowiedz