Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Wie ktoś jak mogę rozwiązać w #symfony a dokładniej w messengerze konkretną godzinę wykonania? Bo będę wysyłać maile i smsy. Maile maja wychodzić natychmiastowo a SMS mają być warunkowane np od 9 rano do 17. #php
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lolen: najłatwiej byłoby chyba sprawdzać godzinę, jeżeli jest po 17 to zapisywać to do bazy i na 9 ustawić crona wysyłającego wszystkie zaległe smsy.
  • Odpowiedz
  • 0
@croppz: myślałem o tym, ale to mnie trochę ogranicza. Gdyż jakbym chciał wysyłać smsy o 10, 11, 12 its to musiałbym odpowiednio commandy uruchamiać
  • Odpowiedz
  • 0
@aso824: delay nie wiem czy my nie narobi większych problemów niż to jest warte, niech nastąpi restart i wyjdą jak będą chciały
  • Odpowiedz
@lolen: to nie używaj delay tylko obczaj jak te stampy działają i zobacz czy nie da się dodać własnego stampa który by puszczał tylko między godziną X a Y
  • Odpowiedz
@lolen: aż sprawdziłem z ciekawości, ten DelayStamp używa funkcji na połączeniu (kolejce), więc chyba ciężko by było zrobić inny; jeżeli nie cron jak wyżej sugerowali to może delay na ilość czasu która pozostała do godziny X i tyle, Messengerowski middleware też może nakładać takiego stampa samoczynnie gdy spełnia warunki
  • Odpowiedz
  • 0
@aso824: brałem pod uwagę to najprostsze rozwiązanie, ale o 18 wrzucam coś na kolejkę z 15h opóźnieniem po czy serwer się wykłada na kilka godzin i wiadomość nie wyjdzie o 9 a o jakiejś z losowej (czas jaki serwer padł plus pozostały delay)
  • Odpowiedz
  • 0
Chyba jednak zrobię drugą kolejkę na SMS i ja będę uruchamiać w danych godzinach
  • Odpowiedz