Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #openwrt #homelab #sysadmin

tl;dr czy za jednym DHCP można postawić tak jakby drugi?

Zacznijmy od początku. Mój Landlord ma kilka mieszkań obok mnie i na wszystkie ma swój "serwer". Dzięki temu w każdym mieszkaniu, jest po prostu gniazdko z socketem rj45 i każdy wpina swój router, na którym na wyłączyć DHCP i podesłać mu listę urządzeń (telefon, telewizor, laptop, etc.) żeby on to dodał do swojej whitelisty.

Generalnie nie mam z tym problemu, bo łącze robi wrażenie (1000/200 afair), ale mam taki mój mały serwer na którym bawiłe m się wirtualkami i średnio mi się widzi teraz wysyłać mu maila/smsa z każdym nowym adresem MAC, żeby go dodał do whitelisty. Problem też pojawia się jak wpadną do mnie znajomi i będą chcieli coś zrobić na szybko.

Dlatego zastanawiam się, czy jest w ogóle szansa, żeby dać mu tylko MAC do jednego urządzenia, dajmy na to routera/serwera i zrobić coś w formie NAT tylko dla swojego mieszkania. Tak żeby wszystkie moje urządzenia, były ukryte przez jeden MAC, bo to on tunnelowałby ruch.

Ma ktoś na to pomysł?
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

kiedyś jak skanowałem różne publiczne zakresy to trafiłem na jakiś router asusa wystawiony na świat, klasyka admin/admin, w sieci tylko jakiś Notebook-Marzena :) Nic nie robiłem złego, a nawet zaktualizowałem jej firmware na nowszy :D

@Dobry_Ziemniak: prawdziwy White Hat! :-)
  • Odpowiedz