Aktywne Wpisy

Teuvo +332
dzisiaj mija 10 lat od premiery wiedźmina 3
i jak się z tym czujecie
3 wiedźmin 3 nadal najlepszy
i jak się z tym czujecie
3 wiedźmin 3 nadal najlepszy
źródło: __geralt_of_rivia_and_roach_the_witcher_and_2_more_drawn_by_akreon__c21f4ac9de47b8cae53a0008f910060d
Pobierz
Atreyu +140
Pierwszy raz od dawna wszystko idzie jak należy. Czuje taki wewnętrzny spokój.
Zawodowo super, prywatnie niczego mi nie brakuje, każda wolna chwila to zwiedzanie/podróże, projekty jakie realizuje idą super. Ruszam z budową własnego domu. Jeszcze jakiś czas temu bym nie uwierzył że wszystko będzie dobrze
#czujedobrzeczlowiek #chwalesie #niebieskiepaski
Zawodowo super, prywatnie niczego mi nie brakuje, każda wolna chwila to zwiedzanie/podróże, projekty jakie realizuje idą super. Ruszam z budową własnego domu. Jeszcze jakiś czas temu bym nie uwierzył że wszystko będzie dobrze
#czujedobrzeczlowiek #chwalesie #niebieskiepaski

tl;dr czy za jednym DHCP można postawić tak jakby drugi?
Zacznijmy od początku. Mój Landlord ma kilka mieszkań obok mnie i na wszystkie ma swój "serwer". Dzięki temu w każdym mieszkaniu, jest po prostu gniazdko z socketem rj45 i każdy wpina swój router, na którym na wyłączyć DHCP i podesłać mu listę urządzeń (telefon, telewizor, laptop, etc.) żeby on to dodał do swojej whitelisty.
Generalnie nie mam z tym problemu, bo łącze robi wrażenie (1000/200 afair), ale mam taki mój mały serwer na którym bawiłe m się wirtualkami i średnio mi się widzi teraz wysyłać mu maila/smsa z każdym nowym adresem MAC, żeby go dodał do whitelisty. Problem też pojawia się jak wpadną do mnie znajomi i będą chcieli coś zrobić na szybko.
Dlatego zastanawiam się, czy jest w ogóle szansa, żeby dać mu tylko MAC do jednego urządzenia, dajmy na to routera/serwera i zrobić coś w formie NAT tylko dla swojego mieszkania. Tak żeby wszystkie moje urządzenia, były ukryte przez jeden MAC, bo to on tunnelowałby ruch.
Ma ktoś na to pomysł?
ale masz podwojny net o ile to dla ciebie problem
Kto wgl wymyśla takie rzeczy?
@Norskee: ale to nadal prościej gdyby każdy miał swój router i potem swój NAT bo wtedy interesuje go jedno ip i jedno ip dostaje X łącza i tyle. Wg mnie landlord to jakiś domorosły admin albo
a tak zawraca dupe z
Jak tylko jakis
@Norskee: przecież każdy isp używa prywatne IP dla swoich klientów różnica jest taka że z tego co przeczytałem to NAT typ 3 pomimo że inicjujesz połączenie to port nie przyjmuje połączeń przychodzących co jest bardzo debilne ¯\_(ツ)_/¯
i wtedy twoje ip wan jest inne niz ip ktore widziane jest przez strony internetowe(czyli lokalne 10 czy tam 192). Wtedy 50 osob w sieci jest widziane pod tym samym adresem
Wiekszosc osob
@Norskee: nie. Uwierz mi że 90% isp daje Ci prywatne IP często z zakresu CG NAT które jest mniej znane, ale to nadal prywatne IP. Za publiczne IP wszyscy sobie liczą dodatkowe złotówki każdego miesiąca.
Każdy ISP używana NATa a dokładniej PATa i mapuje swoją pule publicznych adresów
Brat jak ma prywatne IP to na wanie ma ip z wewnetrznej puli 192.
i wtedy faktycznie ma w routerze na wanie inne ip niz twierdzi siec
źródło: comment_1594322684pbs4bp8HnxGxUT29gVN0He.jpg
PobierzAnyway siedząc nawet za 4 NATami nie powinno być problemem ponieważ kiedy NAT działa tak jak powinien to gdy ty zainicjujesz połączenie to połączenie powrotne powinno być akceptowane ¯\_(ツ)_/¯
Wszystko sie sprowadza do tego, ze ja mam "publiczne ip" i bez problemu moge sobie zrobic NAT open typu 1, a brat ma "prywatne ip" i ma NAT strict typu 3 i ma p---e, a jego IP wanowe sie zaczyna na 192 i jedyne co moze zrobic to placic dyche za publiczne ip albo uzywac VPN zeby miec chocby nat typu 2
moj router ma takie
@Norskee: nie rozumiesz jak nat działa mam nadzieje że docenisz rysunek poglądowy, tam masz podwójny NAT jeden twój na routerze drugi ISP.
Nat działa w ten sposób:
Twój router otrzymuje pakiet od 10.0.1.231 port 20211 z adresem docelowym 143.231.22.15 port nvm 8333. W tym momencie twój router robi pierwszy NAT (a raczej PAT) i mapuje 10.0.1.231 port 20211 do adresu 192.168.12.130 port 32431, z automatu
źródło: comment_15943236154YzYx8xUpQkEUgBrXwJlI9.jpg
Pobierz@d1sconn3cted: to nie jest ekstremalny przypadek tylko celowe dzialanie isp. Oszczedza pule adresowe nadajac abonentom ip sieci wewnetrznej, to sie rozumie przez to ze ma prywatne