Wpis z mikrobloga

Słuchajmy albumów - nie pojedynczych utworów!

6/31

Witam was gorąco w poniedziałek. Mam nadzieję, że wasz weekend był udany, mnie dopadły tylko oparzenia słoneczne, więc smaruje się każdą możliwą substancją, by choć trochę sobie ulżyć. Dobrze, że chociaż nie mam łysego łba, bo jeszcze bym sobie usmażył resztki szarych komórek we łbie. Kiedyś miałem długie kudły, ale poza zdolnością ochrony przed słońcem dochodziło też ograniczone uciekania ciepła, co przyznaję, że w upalne dni było bardzo irytujące. Zatem dzisiejsza propozycja albumu będzie skierowana m.in. do naszych długowłosych fanów metalu i być może do innych zwykłych zjadaczy chleba. Dzisiejszy album jest w całości instrumentalny, co może być pewnego rodzaju ulgą dla osób nie siedzących w metalu, których mógłby odpychać mocny i szorstki wokal (choć to nie jest akurat jakaś reguła, no ale...).

Capricorns – River, Bear Your Bones (2008)

Gatunek: Progressive metal / instrumental

Koziorożce to zespół z Londynu, który umiłował się w graniu instrumentalno-progresywnego metalu, zgrabnie wplątując w swą muzykę elementy takich gatunków jak doom metal, sludge metal czy math-rocka. W jednym z wywiadów muzycy stwierdzili, że chcę zaprezentować zupełnie odmienny styl grania, jako że zespół składał się z członków takich zespołów jak Bridge And Tunnel, Orange Goblin, Iron Monkey i The Dukes of Nothing wielu mogło wywnioskować jak będzie brzmieć taka mieszanka muzyki. Wtedy padł też pomysł nieposiadania wokalisty w swym zespole.

"Nikt z nas nie chciał być wokalistą, i nie znaleźliśmy nikogo kto by też chciał nim być."

"Dodatkową zaletą , oczywiście jest też to, że nigdy nie musisz martwić się krętackimi tekstami."

Przyznaję szczerze, że nie jestem zbyt dobry w opisywaniu szeroko rozumianej muzyki metalowej ani jej podgatunków, więc nawet nie będę próbował opisywać riffów, zmian tempa i innych muzycznych zabiegów jakich użyli Koziorożce. Najlepiej przekonać się o tym na własnej skórze, a jeszcze lepiej na uszach.

Można odsłuchać tutaj:

- Spotify
- Tidal
- YouTube

#sluchajmyalbumow #gruparatowaniapoziomu #muzyka #metal #progmetal
LisiaRumba - Słuchajmy albumów - nie pojedynczych utworów!

6/31

Witam was gorąc...

źródło: comment_1594026044BD7vCPfoSHYMw6OnzHI2u5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach