Wpis z mikrobloga

Wiem, że teraz tylko wybory i wybory, ale dziś (a to dopiero 4 godziny!) uratowałam życie dwóm osobom i #czujedobrzeczlowiek.
Reakcja anafilaktyczna z olbrzymim obrzękiem języka, zaintubowany w ostatniej chwili (dawno się tak nie bałam, że się nie uda) i pęknięty tętniak aorty, trzy godziny zabawy w toczenie krwi i ustawianie ciśnienia żeby było dobrze.
Warto było zostać lekarzem.

#anestezjologia #zdrowie #lekarz #ratownictwo
  • 50
@hurin: dobra zapomniałem się, że to pl. My w de to robimy, nawet thoracotomia jest w podstawowych procedurach w karetce i zdarza się czasami (mi na szczęście jeszcze nie). Konikotomie to ci może student zrobić ;)
@hurin: w pl przy takim wyposażeniu karetek to się nie dziwię, że jak najszybciej na SOR chcą dowieźć. Pamiętam zrzutkę załogi na elektrody przyklejane bo prawie nie było, a nowe opakowanie "niedługo będzie" XD
@hurin: jak najbardziej, to właśnie anestezjolodzy robią tracheostomie na ostro. Wchodzi w algorytm trudnych dróg oddechowych.
@balbezaur: fizycznie nie dałoby się jej wcisnąć nad język. Poza tym dla anestezjologa maska krtaniowa to prawie zawsze gorsze rozwiązanie (choćby ze względu na ryzyko aspiracji)
@su1ik: Tracheostomie byłaby koszmarnie trudna, zwały tłuszczy na szyi plus obrzęk - nie byłam w stanie wymacać tchawicy nawet
@markaina: Z ciekawości gdzie pracujesz (miasto)? Bo w kilku szpitalach dane mi było pracować i nigdy nie widziałem otwartej tracheotomii w wykonaniu anestezjologa.