Aktywne Wpisy

Zaufajmi_wiemlepiej +397
Dużo ostatnio jest odbijania piłeczki, że to tylko przegrywy wykopki mają problem z psami, ale chciałbym na przykładzie własnej historii zmienić może przekonanie paru osób.
Miasto powiatowe, mam żonę, dziecko, oboje pracujemy, nic za darmo nie dostaliśmy, 7 lat temu kupiłem mieszkanie na 1 piętrze w bloku z płyty do generalnego remontu, oczywiście oszczędności życia, kredyt. Po roku wprowadziliśmy się. Cieszyliśmy się, bo mieliśmy starszych sąsiadów, było cicho i spokojnie.
Po 2 latach
Miasto powiatowe, mam żonę, dziecko, oboje pracujemy, nic za darmo nie dostaliśmy, 7 lat temu kupiłem mieszkanie na 1 piętrze w bloku z płyty do generalnego remontu, oczywiście oszczędności życia, kredyt. Po roku wprowadziliśmy się. Cieszyliśmy się, bo mieliśmy starszych sąsiadów, było cicho i spokojnie.
Po 2 latach
DoktorMorela +13
Jestem blisko 40stki i nie mam auta. Nigdy nie miałem samochodu. Zawsze radziłem sobie zbiorkomem. Nigdy tez nie miałem potrzeby dojeżdżania gdzieś do pracy, bo tez nie miałem wielkiego pola manewru w jej wyborze.
Obecnie nawet świadomość ze miałbym prowadzić mnie stresuje.
Czy sam fakt nieposiadania auta uważacie za przegrywa?
#wykop #pytanie #samochod #auto
Obecnie nawet świadomość ze miałbym prowadzić mnie stresuje.
Czy sam fakt nieposiadania auta uważacie za przegrywa?
#wykop #pytanie #samochod #auto

Jak radzicie sobie z konfiguracją w Spring Boot?
Mam aplikację i w nim
application.properties, przykładowo 23 parametry:- 20 parametrów, to konfiguracja domyślna (zawsze taka sama, czy to developersko czy produkcyjnie, ale jest w pliku, żeby w razie czego dało się to szybko zmienić), ma to być zapisane w repozytorum,
- 3 parametry, które nie mogą być domyślne (np. klucz API, ścieżka do folderu do zapisu plików itd), wartości nie mogą być zapisane w repozytorium (ze względów bezpieczeństwa jak np. API key lub nie są znane jak np. ścieżka), czyli ich wartości w repozytorm są puste, ale przed uruchomieniem aplikacji należy je uzupełnić.
I teraz zwykła praca z takim projektem wygląda tak:
- ściągasz projekt,
- ręcznie uzupełniasz 3 parametry,
- robisz zmiany w kodzie (i często w konfiguracji domyślniej, w którymś z tych 20 parametrów),
- chcesz zrobić commita ze zmianami,
- ale musisz pamiętać, żeby przed zrobieniem commita usunąć wartości tych 3 parametrów, które nie są domyślne,
- potem znowu musisz uzupełnić te 3 parametry, żeby móc kontynuować pracę.
Jest to bardzo podatne na błędy (raz zapomnisz i na repozytorium leci tajny klucz).
Jest to bardzo uciążliwe, bo co chwila trzeba uzupełniać i usuwać.