Wpis z mikrobloga

Czy według Was dobrym pomysłem jest wybranie Data science jako kierunek studiów I stopnia, aby od początku uczyć się w tej dziedzinie, czy rozsądniej będzie pójść na informatykę, a data science wybrać jako kierunek na II stopniu? Martwię się o to, że po tej wielkiej bańce, ludzie studiujący data science mogą zostać na lodzie, a ogólna wiedza z informatyki może się przydać w kształceniu w innym kierunku, jeżeli coś pójdzie nie tak.
#informatyka #pytanie #datascience #studia #programista15k
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Xj04612 cholernie się obawiam tego, że jakieś korpo sobie uświadomią, że jednak data science nie przyniosło tego, czego oczekiwali, więc popyt zmaleje, lub wydarzy się inna sytuacja, w której w Polsce ciężko będzie znaleźć pracę. A też się obawiam, czy z Pythonem I SQL (pomijam tutaj R) znajdę coś fajnego, bo po prostu nie jakie stanowiska czekają na ludzi z takimi językami.
  • Odpowiedz
@Raczkin: do data science to przede wszystkim nr 1 jest matematyka a nie infromatyka, jak chcesz się tym na poważnie zając to matma, czysta infa cię może zamęczyć, może zainteresuj się jeszcze informatyką i ekonometrią.

Gdzie robią teraz takie studia?
  • Odpowiedz
@Raczkin: Studiowałem informatykę i ekonometrię jako I stopień przez 3 lata (2 lata w Polsce i 1 rok w Anglii), a później Data Science jako II stopień przez rok (w Anglii). Obecnie mija mi drugi rok po studiach i nadal czuję się jak na lodzie. Do tej pory studiuję wiele materiałów według swojej intuicji, gdyż moje projekty nie raz wymagają wiedzy bardziej technicznej czy też biznesowej. Ogólnie powinno się być
  • Odpowiedz
@JPNyygaa: Część ekonometryczna może się przydać do pracy w branży finansowej czy podczas zarządzania własnym biznesem. Oczywiście jak to bywa na uczelniach, zależy, na jaki poziom wykładowców trafisz. Może być i tak, że więcej praktycznej wiedzy wchłoniesz szybciej z bestsellerowych książek.

W moim przypadku orientacja ekonometryczna czasem się przydaje, ale raczej nie do zawodu data scientista. Jeśli Twoim celem jest praca typowego analityka, sugerowałbym zwykłą informatykę, gdyż często najważniejszym testem
  • Odpowiedz
@Pyxelr: Dzieki za info chciałbym pójśc bardziej w Data ale ze studiami 1 stopnia to troche lipa jest dlatego myśle najpierw o informatyce i ekonometri no generalnie interesuje sie troche ekonomia i to wydaje mi sie ciekawe na ta chwilę.
  • Odpowiedz
@Raczkin: twoje pytanie można obrócić czy studiując np inżynierię oprogramowania gdzie kodzisz w cpp oraz c# znajdziesz sobie pracę od tak ,przecież w Polsce ale także w Europie i na świecie jest bardzo duzo osób które w tym programują. Jeśli się czymś interesujesz i się rozwijasz to bez problemu znajdziesz pracę pisząc czy to w python ,r, SQL czy nawet w HTML i CSS :)
  • Odpowiedz