@piszczu: W sumie faktycznie, boję się strasznie coś takiego wypuszczać z racji braku doświadczenia. Chciałem zbudować dość indywidualne panele do zarządzania sprzedażą, ale jak udostępniają API, to załatwię to skryptami. Coś więcej możesz mi powiedzieć o magneto, coś co wynika czysto z twojego doświadczenia.
@dziekuje: To możesz pisać, ale według mnie przerośnie Cię czasowo ten projekt, a dodatkowo będziesz się doktoryzować z rzeczy z których byś nie chciał.
W zasadzie pierwszą używalną wersję będziesz mieć za 2-3 miesiące, a stawiając gotowca i podpinając tylko własne skrypty/robiąc modyfikacje za 2-12 tygodni będziesz mieć to czego potrzebowałeś + wiele więcej.
Własny sklep to raczej zadanie dla średnio dużej firmy która ma tysiące klientów
@dziekuje: Pracowałem przy robieniu około 5 sklepów i moje wnioski są proste: każdy z nich dało się wyprodukować znacznie taniej przy użyciu magento. Podczas gdy my siedzimy tygodniami nad modelem produktu, procesem zamawiania, zwrotami, stanem zamówienia i tak dalej, konkurencja robi maszynowo sklepy z magento i wystawia faktury. Magento zaoszczędzi ci 2-3 tysiące roboczogodzin. A jeżeli nie miałeś zamiaru robić sklepu na pare tysięcy roboczogdzin tylko bardziej na 200-300 to
@piszczu: @Ilythiiri: To wszystko fakt, generalnie najbardziej boję się kwestii bezpieczeństwa takiego sklepu, a tak przynajmniej ktoś za to odpowiada. Nie mam teamu, a projekt faktycznie dość złożony i robienie wszystkiego samemu prędzej wpędzi mnie w depresje niż pozwoli wypuścić pełnowartościową aplikację. Najbardziej zależy mi na API, a reszta jest mało istotna.
@dziekuje: Jeżeli chcesz najszybciej/najatniej to weź sobie sklep jako usługę np. Shopify/Volusion/BigCommerce/PrestaShop, jest pełno pluginów do nich, większość niestety płatnych. Ale możesz dopisać własne.
Jeżeli chcesz to stawiać "in-house" - Woocommerce - PHP, dla Pythona - Saleor, może Reaction - ReactJS itd.
Magento naprawdę nie polecam bo cokolwiek w tym zrobić lub uciec z tego to katorga. "Magento" i "taniej" się nie łączy. Nie mówiąc już o poziomie skomplikowania projektu
@toshibaas: Generalnie to i tak będzie w oparciu o dropsipping, na początku tylko polskie hurtownie. Nie musi być nie wiadomo jakiej sprzedaży, chciałbym żeby to było maksymalnie autonomiczne i generowało jakiś przychód pasywny.
@Lunatik: Jeszcze się rozeznam, ale chyba skorzystam z Shopera. Faktycznie nie ma sensu poświęcać tylu godzin na projekt, który może nie wypalić. Z czasem jak będę miał taką potrzebę, to zbuduję coś swojego.
@dziekuje: większość rozwiązań SaaS czy PrestaShop ma większość hurtowni dropowych już zaimplementowanych. Zrób to najmniejszym kosztem bo będziesz miał więcej czasu na rozwijanie tego. Stworzysz sklep w 1000-3000 godzin i okaże się, że drop się nie opłaca bo wszyscy mają taniej, a marża na produkcie nawet nie pozwala na pokrycie kosztów marketingowych..i jesteś 1000-3000 godzin w plecy, miesiące pracy.
@dziekuje: I jeśli chodzi o drop...to mam nadzieję, że nie naczytałeś się tych haseł o pasywnym dochodzie. Nie ma czegoś takiego. Znajdzie się ktoś kto zrobi to samo i będzie sprzedawał taniej. Sklep musi mieć wartość dodaną albo dobry marketing.
@toshibaas: Naczytałem się tych haseł, ale ten temat towarzyszył mi na długo przed pojawieniem się tego całego coachingowego ścieku. Wyjdzie to wyjdzie, a jak nie, to przynajmniej czegoś się nauczę.
@Zlyniedobry duży osób na tym zarabia konkretny hajs? Wydaje się że wejście jest proste. Towar od kogoś..marża głodowa. Oczywiście w uproszczeniu. Chyba najwięcej zarabiają hurtownie bo odpada cały proces reklamacji i kontaktu z klientem.
@Zlyniedobry: Oo, cześć. Aktualnie zajmuje się kwestiami technicznymi i z tym raczej nie będzie problemu. Odnośnie samego DS się nie orientowałem i nie wiem jak to funkcjonuje w 100%. Dla różnych sklepów prawdopodobnie są inne procedury i kruczki, o czym warto wiedzieć? Tak z grubsza :P.
1. Jak wyglądają sprawy finansowe w kwestii płatności za towar. Czy odroczony termin płatności jest powszechnie stosowaną praktyką np. rozliczenie na koniec miesiąca za
Jest sporo firm, które na dropie zarabiają dobre pieniądze. Ale to nie jest taki drop jaki opisują "kołcze" na necie. Ogólnie taki system sprzedaży ma sens ale tylko w określonych przypadkach lub/i w pewnych branżach. Nie wszędzie się da sprzedawać produkty w dropie i bardzo wiele zależy od sprawności hurtowni/producenta z którym współpracujecie.
Sam proces realizowania zamówień jest outsourcingiem w obie strony. Ty scedujesz na hurtownie obowiązki związane
Ma ktoś doświadczenie w budowaniu sklepu internetowego w oparciu o Django? Z jakich frameworków korzystaliście, na co warto zwrócić uwagę?
Chciałem zbudować sklepik, na początek jakieś 5-10k produktów. Integracja z hurtowniami, allegro, olx itd.
@Ilythiiri: Projekt pod siebie.
@dziekuje: To możesz pisać, ale według mnie przerośnie Cię czasowo ten projekt, a dodatkowo będziesz się doktoryzować z rzeczy z których byś nie chciał.
W zasadzie pierwszą używalną wersję będziesz mieć za 2-3 miesiące, a stawiając gotowca i podpinając tylko własne skrypty/robiąc modyfikacje za 2-12 tygodni będziesz mieć to czego potrzebowałeś + wiele więcej.
Własny sklep to raczej zadanie dla średnio dużej firmy która ma tysiące klientów
Nie mam teamu, a projekt faktycznie dość złożony i robienie wszystkiego samemu prędzej wpędzi mnie w depresje niż pozwoli wypuścić pełnowartościową aplikację. Najbardziej zależy mi na API, a reszta jest mało istotna.
Jeżeli chcesz to stawiać "in-house" - Woocommerce - PHP, dla Pythona - Saleor, może Reaction - ReactJS itd.
Magento naprawdę nie polecam bo cokolwiek w tym zrobić lub uciec z tego to katorga. "Magento" i "taniej" się nie łączy. Nie mówiąc już o poziomie skomplikowania projektu
@Lunatik: Jeszcze się rozeznam, ale chyba skorzystam z Shopera. Faktycznie nie ma sensu poświęcać tylu godzin na projekt, który może nie wypalić. Z czasem jak będę miał taką potrzebę, to zbuduję coś swojego.
Dziękuję za
Aktualnie zajmuje się kwestiami technicznymi i z tym raczej nie będzie problemu. Odnośnie samego DS się nie orientowałem i nie wiem jak to funkcjonuje w 100%. Dla różnych sklepów prawdopodobnie są inne procedury i kruczki, o czym warto wiedzieć? Tak z grubsza :P.
1. Jak wyglądają sprawy finansowe w kwestii płatności za towar. Czy odroczony termin płatności jest powszechnie stosowaną praktyką np. rozliczenie na koniec miesiąca za
Jest sporo firm, które na dropie zarabiają dobre pieniądze. Ale to nie jest taki drop jaki opisują "kołcze" na necie. Ogólnie taki system sprzedaży ma sens ale tylko w określonych przypadkach lub/i w pewnych branżach. Nie wszędzie się da sprzedawać produkty w dropie i bardzo wiele zależy od sprawności hurtowni/producenta z którym współpracujecie.
Sam proces realizowania zamówień jest outsourcingiem w obie strony. Ty scedujesz na hurtownie obowiązki związane