Wpis z mikrobloga

#informatyka #aws
Cześć. Mam mały problem na AWSie. Wrzuciłem na lambdę skrypt w pythonie do automatycznego włączania i wyłączania EC2. Czy ma ktoś jakiś pomysł, dlaczego na jednej maszynie to działa bez problemu, a na drugiej działa tylko wyłączanie? Wysłanie komendy "ec2.start_instance" powoduje, że kompletnie nic się nie dzieje.
Orientuje się czy gdzieś są jakieś logi, które mogłyby mi podpowiedzieć co tam dokładnie się dzieje? Jedyne logi jakie znalazłem to te systemowe dla EC2, ale tam nic nie ma jeśli maszyna jest wyłączona.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Skrypt wyszukuję wśród EC2 te, które mają tag "Auto-StartStop-Enabled". Następnie sprawdza ich status i wywołuje komendę ec2.startinstance albo ec2.stopinstance w zależności od tego z jakim parametrem wykonuje się skrypt.

Obie maszyny miały dodany ten tag w tym samym czasie. Gdy działały, uruchomiłem skrypt z parametrem "stop" i obie maszyny się zatrzymały. Potem uruchomiłem skrypt z parametrem "start" i wstała tylko jedna. Myślałem, że to może być kwestia tego, że próbuję
  • Odpowiedz
@mmichal: @IdzieGrzesPrzezWies: Sprawa się wyjaśniła. Doszukałem się błędu "Client.InternalError: Client error on launch". Akurat ta (i jeszcze jedna) maszyna ma zaszyfrowany dysk. Lambda nie ma uprawnień do KMS, dlatego mogłem wywołać start i stop z konsoli i z CLI ale ze skryptu start już nie zadziałał.
Dzięki za próbę pomocy :)
  • Odpowiedz