Wpis z mikrobloga

Ja #!$%@? ale się #!$%@?łem, chciałem kupić do domu ekspres kolbowy do kawy i poszukać porady na co zwrócić uwagę ale fora o kawie to rak na poziomie elektrody. W temacie ekspres do 800zł dowiesz się tylko że cokolwiek poniżej 2000zł to dno i równie dobrze możesz zaparzyć własne gówno. Aż przypomina się pasta o latarkach
Pobierz pywc - Ja #!$%@? ale się #!$%@?łem, chciałem kupić do domu ekspres kolbowy do kawy i ...
źródło: comment_1591581704K7O6cpXXViuU3rIhFKKuhl.jpg
  • 209
@pywc:
Also kawę z takich zwykłych dostępnych w markecie polecam Segafredo Zanetti, zdaje się że w wariancie Casa. Tam z tyłu opakowania są takie gwiazdki na moc i aromat i jaki rodzaj zaparzania. Tamta nadaje się do kawiarki i wychodzi pyszna, więc można też zupełnie bez ekspresu dobrą kawę parzyć, byle ze stali nierdzewnej. https://allegro.pl/listing?string=kawiarka%20stal%20nierdzewna&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-hou-1-1-0605
La Pavoni Domus Bar.


@Jegwan: Bardzo spoko, jedynie co w nim #!$%@?, że za każdym razem trzeba wodę wlewać i mało jej wchodzi, ale z drugiej strony to jak za 100 pln to zajebiście daje rade. Po trzech latach mój stwierdził, że to p******i i stopiła się płytka sterująca - naprawiać raczej nie było sensu, z ciekawości tylko zrobiłem sekcje zwłok.
@mmichal: no to sam dałeś argument za tym by nie kupować budżetowego sprzętu bo ci chatę wysadzi. A co do kawy: ja się nei dziwie ze jakiś jacobs smakował tak samo bo go mógłbyś równie dobrze zagotować w garnku z parówkami i też by nie było różnicy. Jakość zaparzonego naparu jest jak najbardziej rozróżnialna nie tylko przez ludzki język a także takie narzędzia jak reflaktometr
@pywc: zasada jest prosta - trzeba przepchnąć kawę pod ciśnieniem 15 bar przez sitko - weź jakikolwiek ekspres który to zrobi, bez patrzenia na recenzje. Po pewnym czasie w ekspresach koroduje grzałka - wtedy jest do wywalenia i lepiej wtedy nie mieć za drogiego modelu, naprawy są nieopłacalne bo stawka godzinowa serwisanta przewyższy wartość nowej maszyny. Chińszczyzny marketowej lepiej unikać żeby nie pić ołowiu i aluminium
lepiej unikać żeby nie pić ołowiu i aluminium


@ewolucja_myszowatych: ołowiu nie ma w ekspresach a aluminium przenika w tak małych ilościach że więcej jesz tego z warzyw i owoców niż od zaparzania kawy. Są to mikrogramy na 1 l zaparzonej kawy.
@pywc
Ehh... ale niestety to prawda. Mialem kolbowy. Od polroku zamienilsmy go z zona na pelen automat by Siemens. Smak kawy bez porownania. Choc to tez moze kwestia tego ze tamtem kolbowy kosztowol okol 300zl ale kawa z niego nie byla zachwycajaca a wrecz nawet byla paskudna...
Jak czytam kogoś kto bierze jedną z bardziej uznanych i popularnych marek i mówi że to gówno, to od razu wiem kogo nie słuchać.

Lavazza Oro to dobra kawka.


@psi-nos: Próbowałeś Pellini choćby? Da się wyczuc zdecydowaną roznice i mówię to jako osoba, która kawę pije raczej rzadko. Zdecydowanie OP lepiej na tym wyjdzie jak kupi se 2kilo takiej kawy niż jakby miał te 2 stówki wydać na lepszy ekspres i