Wpis z mikrobloga

@xVolR Dokładnie. Mnie nie razi np. FAKT, że populacje wielu krajów Europy czy wschodniej Azji mają średnio większe IQ niż Polska, bo jest to statystyczny fakt. Ale jak mowa jest o czarnych, to te badania nagle nie mają sensu i istnieje tysiąc rodzajów inteligencji i setki przykładów źle przeprowadzonych badań, gdzie romom w Polsce nieczytających po polsku dawało się testy w języku polskim i to jest niezaprzeczalny fakt, że testy IQ
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: Testy IQ nie są takie złe jeżeli pamięta sie o tym, że to są testy sprawdzające jak dobrym oficerem w wojsku możesz być.

@OddajButa123: Ćwiczenie inteligencji to kontrowersyjna teza? To jak niby wytłumaczysz fakt, że na przestrzeni 5 lat mi przybło z 10 punktów? Na różnych testach sprawdzałem.

Pamięć, szybkość przyswajania wiedzy, na to wszystko są metody
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@HAL10K: test IQ nie mierzy w ogóle kreatywności.

A to ta ma coraz większe znaczenie w kreowaniu dobra, podczas gdy prace powtarzalne, mechaniczne, statystyczne są zastępowane przez AI i automatyzację.
Zawsze lepiej mieć wyższe niż niższe IQ, ale to może nie mieć żadnej korelacji z przedsiębiorczością np. Koledzy, którzy co roku mieli poprawki dzisiaj mają swoje firmy i setki tysięcy obrotu.
  • Odpowiedz
@temokkor: Gwarantuję Ci, że kawa może nieznacznie podnosić poziom inteligencji poprzez zwiększanie ilości neuroprzekaźników w przestrzeni synaptycznej. Kofeina to słaby stymulant. ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

In the absence of caffeine and when a person is awake and alert, little adenosine is present in (CNS) neurons. With a continued wakeful state, over time adenosine accumulates in the neuronal synapse, in turn binding
  • Odpowiedz
@temokkor: Ma też wpływ na siłę łączenia się dopaminy z receptorami.

While caffeine does not directly bind to any dopamine receptors, it influences the binding activity of dopamine at its receptors in the striatum by binding to adenosine receptors that have formed GPCR heteromers with dopamine receptors, specifically the A1–D1 receptor heterodimer (this is a receptor complex with 1 adenosine A1 receptor and 1 dopamine D1 receptor) and the A2A–D2
  • Odpowiedz