Wpis z mikrobloga

#dziendobry czesc! #programowanie #programista15k czy w przypadku gdy mam mozliwosc sciagnac aplikacje w GitHuba nad ktora pracuje rzesza programostow to warto to zrobic zeby sie poduczyc programowania? Czy taki sposob jest legitny? Bo nic nie rozumiem z tego kodu
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nornisio: wszystko zależy od licencji. Nikt Ci nie powie "czy można", bo każdy projekt ma własną licencję i w niej jest napisane co można a czego nie można z nim robić. Stąd głupie odpowiedzi. Zadajesz złe pytanie.
Z drugiej strony, polskie prawo zezwala na coś co się zwie 'użytek własny'. Jak nie będziesz handlował to sobie klonuj repozytorium. Na 99.9997% nikt się nie przyczepi, jak nie zaczniesz tym handlować (lub
  • Odpowiedz
@draxgar: odpowiedz dobra ale raczej na druga czesc pytania jak twierdzi sam OP @nornisio: ale na pytanie

czy w przypadku gdy mam mozliwosc sciagnac aplikacje w GitHuba nad ktora pracuje rzesza programostow to warto to zrobic zeby sie poduczyc programowania?

to jesli jest to repozytorium otwarte na githubie to mozesz smialo zrobic forka/clona w celach edykacyjncych. Na pytanie czy warto sprobuj Ty odpowiedziec tak gdybym to ja je
  • Odpowiedz
@nornisio: Powinien być plik LICENCE albo inne README.md które mogą mieć informację o licencji. Jeśli dostałeś dostęp to ktoś ci pozwolił czytać repo. Sklonować też masz uprawnienia. Czyli czytać pozwoli, jeśli dali Ci dostęp, nie?
  • Odpowiedz