@LowcaG może dlatego, że piwnicy nie opuszcza i jest zwykłą stuleją, dla niego dzieci to przymuły zatopione w innym świecie, polemika z nim to czyste marnowanie czasu
mi tłumaczyli, że to dlatego, że Jezus był mężczyzną xD
Ale też się w--------m o to jak byłem mały. W kościele mróz, siostra w czapce a ja mam zdjąć
@Tommy__: O, na to bym nie wpadł, temat na pewno wróci i muszę coś sensownego wymyślić dlaczego tak jest.(mam jakąś odpowiedź ale nie sądzę aby 5 latka to przekonało)
@LowcaG: zaraz po0lki przedszk0lanki go nauczą że jest gorszy od dziewczynek i ma im służyć na skinienie palca, bo nie ma dziury między nogami ( ͡°͜ʖ͡°)
Because of our traditions, we've kept our balance for many, many years. Here in Anatevka we have traditions for everything... how to eat, how to sleep, even, how to wear clothes.
You may ask, how did this tradition get started? I'll tell you... I don't know.
@LowcaG: Najśmieszniejsze jest to, że pierwotnie w świątyni każdy miał obowiązek zdjąć nakrycie głowy, ale papież Linus stwierdził, że fryzury pań rozpraszają panów i nakazał im je zakrywać. Mnie osobiście też za dzieciaka to denerwowało, szczególnie zimą, gdy na zewnątrz było -15, a kościół był nieogrzewany.
@LowcaG Moj syn też jest niemozliwy , mowi do mnie , bedziemy jesc picce ? Bo tata robi :) ja ze tak. Poszedl do Rafala i mowi wujo chcesz jednom picce ? On ze tak alan na to Aha wszyscy jemy picce ;) poczym poszedł do kuchni wzial w reke rekawiczke silikonowa daje krzyskowi i mowi masz tata zaloz bo siii jest ;) hehehe ( dmuchaj chce kawalek , mniam mniam
to teraz utrwal mu ze dobrze kombinuje. Nie potrzebujemy kolejnego pokolenia ludzi robiacych cos tylko dlatego ze tak zostali wytresowani
@TurboDynamo: Powiem Ci, że staram się, ale różnie bywa, czasem "pani z przedszkola" (ale z religii a nie główna) takie rzeczy im mówi, że ciężko mam z tego wybrnąć a nie chcę tez podważać autorytetu bo to też słabe.
Ale niektóre mechanizmy zaczyna czuć ;) Jak ma dużo do sprzątania w pokoju to
Najśmieszniejsze jest to, że pierwotnie w świątyni każdy miał obowiązek zdjąć nakrycie głowy, ale papież Linus stwierdził, że fryzury pań rozpraszają panów i nakazał im je zakrywać.
Mnie osobiście też za dzieciaka to denerwowało, szczególnie zimą, gdy na zewnątrz było -15, a kościół był nieogrzewany.
@bircov: tego nie znałem. hm.. człowiek cały czas się czegoś uczy
@LowcaG: Mogłeś mu powiedzieć prawdę, kobiety nosza w kościele nakrycie głowy po to żeby nie podniecać aniołów: Origen of Alexandria (c. 184 – c. 253) : "There are angels in the midst of our assembly...we have here a twofold Church, one of men, the other of angels...And since there are angels present... women, when they pray, are ordered to have a covering upon their heads because of those angels. They
pierwotnie w świątyni każdy miał obowiązek zdjąć nakrycie głowy, ale papież Linus stwierdził, że fryzury pań rozpraszają panów i nakazał im je zakrywać.
Mnie osobiście też za dzieciaka to denerwowało, szczególnie zimą, gdy na zewnątrz było -15, a kościół był nieogrzewany.
@bircov: Papież Linus rzeczywiście wydał taki dekret, ale to tradycja znacznie starsza niż ten dekret.W kulturze europejskiej zdjęcie nakrycia głowy przez mężczyzn było oznaką zaufania i szacunku (zdjęcie np.
ego nie znałem. hm.. człowiek cały czas się czegoś uczy
@LowcaG: jest tego więcej. Przecież w islamie do dziś kobiety muszą być zakryte, by nie kusić mężczyzn. W naszym kręgu kulturowym pokłosiem takiego podejścia jest właśnie to, że dawniej kobiety musialy zakrywać włosy, nosić długie spódnice, być skromne itd. Przecież spodnie czy krótsze spódnice nosić miały początkowo ladacznice, a nie porządne
@LowcaG: ja już jakiś czas temu doszłam do wniosku, że wychowanie młodego człowieka na mądrego dorosłego w dzisiejszych czasach jest niesamowicie trudnym zadaniem. Nie wszyscy podołają, a większość pewnie na wielu płaszczyznach takie wychowanie spierdzieli ( ͡~ ͜ʖ͡°) Ja bym się raczej nie podjęła. Podziwiam rodziców! Oczywiście tych, którzy wychowują z głową na karku.
@LowcaG On jeszcze nie musi do końca tego rozumieć, bo trudno wymagać aby 5 latek rozumiał jak działa społeczeństwo i że są miejsca w których się trzeba szczególnie pilnować ze swoją kulturą(do teatru czy opery przychodzimy elegancko ubrani), w środkach komunikacji nie jemy rzeczy które pachną.
Umawiamy się na pewne rzeczy aby było nam lepiej i przyjemniej. A wiara i kościół to już całkowicie co innego, tam są nakazy wydające się
@Tommy__: O, na to bym nie wpadł, temat na pewno wróci i muszę coś sensownego wymyślić dlaczego tak jest.(mam jakąś odpowiedź ale nie sądzę aby 5 latka to przekonało)
Because of our traditions, we've kept our balance for many, many years. Here in Anatevka we have traditions for everything... how to eat, how to sleep, even, how to wear clothes.
You may ask, how did this tradition get started? I'll tell you... I don't know.
@TurboDynamo: Powiem Ci, że staram się, ale różnie bywa, czasem "pani z przedszkola" (ale z religii a nie główna) takie rzeczy im mówi, że ciężko mam z tego wybrnąć a nie chcę tez podważać autorytetu bo to też słabe.
Ale niektóre mechanizmy zaczyna czuć ;)
Jak ma dużo do sprzątania w pokoju to
@bircov: tego nie znałem. hm.. człowiek cały czas się czegoś uczy
@bircov: Papież Linus rzeczywiście wydał taki dekret, ale to tradycja znacznie starsza niż ten dekret.W kulturze europejskiej zdjęcie nakrycia głowy przez mężczyzn było oznaką zaufania i szacunku (zdjęcie np.
@LowcaG: jest tego więcej. Przecież w islamie do dziś kobiety muszą być zakryte, by nie kusić mężczyzn.
W naszym kręgu kulturowym pokłosiem takiego podejścia jest właśnie to, że dawniej kobiety musialy zakrywać włosy, nosić długie spódnice, być skromne itd.
Przecież spodnie czy krótsze spódnice nosić miały początkowo ladacznice, a nie porządne
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Umawiamy się na pewne rzeczy aby było nam lepiej i przyjemniej.
A wiara i kościół to już całkowicie co innego, tam są nakazy wydające się