Wpis z mikrobloga

Po siedmiu latach od ukończenia budowy apartamentowca Cosmopolitan w Warszawie, wszystkie lokale mają swoich właścicieli. Jeszcze na początku 2019 r. z 236 apartamentów, 13. czekało na swojego właściciela. Tak długi czas sprzedaży może dziwić, choć usprawiedliwieniem jest bardzo wysoka cena, która dochodziła do 45 tys. PLN za mkw. Szczegóły tutaj

#polska #warszawa #nieruchomosci #finanse #ciekawostki
Projekt_Inwestor - Po siedmiu latach od ukończenia budowy apartamentowca Cosmopolitan...

źródło: comment_1589908393UYsZOQhqgwGFuotGHkjKqZ.jpg

Pobierz
  • 103
  • Odpowiedz
Nie żartuj, rozumiem że można tyle płacić za widok na morze, jezioro czy las. Ewentualnie na willę Uzurpatora. Ale za widok na szkło i beton???

@misiozaur: No dla mnie to ładniejsze niż jezioro czy las, ale co kto woli. W dodatku niesamowita wygoda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Kupno to jedno, ale czynsz pewnie dobija do 20k miesięcznie

Edit: Sprawdziłem, 4k miesięcznie

Czyli równowartość leasingu Porsche Macana + VW golfa bez wpłaty własnej do końca życia

@Sayong: czynsz jest liczony od metrażu, te 4000 to raczej za 200-metrowe mieszkanie gdzie obecnie czynsze w wysokości 1500 zł są normą dla zwykłych 120 m2 mieszkań
  • Odpowiedz
Nie wiem jaki standard i to były najdroższe. Nie mam takiej forsy i być może dlatego, ale nie wyobrażam sobie płacenia takiej kasy za mieszkanie w tym apartamentowcu i też nie bardzo wiem po co by mi takowe było.

Na mojej liście jest sporo pozycji które byłyby wyżej. Ale może jak ktoś sra kasą to takie 200 m2 to fajna zachcianka.

@szyp: Wydaje mi się, że punkt widzenia mocno zależy od
  • Odpowiedz
@Sayong: we Wrocławskim SkyTower, czynsz za 72m2 to 1542 zł, wchodzi w to już klimatyzacja, utrzymanie strefy fitness etc. Tak jak pisali wcześniej, wysokość czynszu jest uzależniona od wielkości mieszkania, ale i tak (porównując do znajomych z UK, DE czy nawet FR), czynsze w polskich prestiżowych apartamentach to drobne przegięcie ;)
  • Odpowiedz
Za 1/3 tej ceny w trójmieście możesz widok na morze mieć ^^ 45k nie musisz płacić.

@Rizin: w trójmieście widok na morze można mieć za 7-8k, morze jest duże a i górek u nas dostatek
  • Odpowiedz
@Pantegram: Domu nie wybudujesz w samym centrum miasta, gdzie spacerkiem obok masz budujące się wieże nowej dzielnicy biznesowej. Dochodzi też widok. Mój klient miał w Cosmopolitanie na 37 piętrze i czasami tam bywałem. Takiego widoku nie będzie z poziomu gruntu
  • Odpowiedz
A ja bym chętnie tam pomieszkał, z widokiem z okna podobnym jak na zdjęciu. To przecież nie miejsce na całe życie, a rok czy dwa - czemu nie. Problemem oczywiście jest kasa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@szyp: Kwestia potrzeb, chęci, sytuacji. Znam osobę, która ma kilka nieruchomości w różnych miejscach, plus dobra praca i to pozwala na niezły przychód, a mimo to mieszkał przez pewien czas w wynajmowanym mieszkaniu, bo uważał, że ma bliżej do pracy i miejsce gdzie mieszka mu się bardziej podoba. Dla Ciebie czy dla mnie, to marnotrastwo, no ale on przy kilkudziesięciu tysiącach miesięcznie ma inne zdanie na ten temat.
Natomiast sąsiad moich
  • Odpowiedz