Wpis z mikrobloga

#python #vim #programowanie #linux
Zainstalowałem Linuxa Manjaro na lapku, z automatu instalator nie zrobił partycji swap, poczytałem wojny miliona wątków, czy na SSD robić swap, czy nie, czy przy 8GB Ramu robić czy nie, będę używał raczej do lżejszych rzeczy, mimo to postanowiłem zrobić partycję swap, nie na dysku SSD, ale na drugim, HDD, 2GB, niech sobie będzie, mimo że prawie nigdy nie będzie wykorzystywana.

Druga sprawa: o co chodzi z tym edytorem konsolowym VIM jako idealne, jedyne prawilne IDE do programowania?
To taki mem/powód do napinania się w dyskusjach w stylu I use Arch BTW? Z lekkimi problemami ustawiłem niektóre pluginy do Pythona w VIMie, dużo nauki samej obsługi, jako zielony w programowaniu i Linuxie dać sobie spokój z VIMem i bawić się w PyCharmie?
RabarbarDwurolexowy - #python #vim #programowanie #linux
Zainstalowałem Linuxa Manja...

źródło: comment_15889772563yhDEfVatZa6bYAAGbU0EJ.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RabarbarDwurolexowy: Pisanie w vim można w dzisiejszych czasach porównać do robienia zdjęć polaroidem albo słuchania muzyki z walkmana. Ma swój urok. Na siłę można znaleźć jedną czy dwie zalety. Ale w gruncie rzeczy powodem do używania go jest przede wszystkim ideologia.
  • Odpowiedz
@RabarbarDwurolexowy:
1. SWAP jako partycja ma głównie (jeśli nie wyłącznie) sens przy hibernowaniu. Jeśli nie hibernujesz, to SWAP jako plik jest mniej upierdliwym rozwiązaniem.
2. vim jest ceniony przede wszystkim za świetne, choć skomplikowane, skróty do nawigacji po tekście. Właśnie ze względu na nie chyba wszystkie popularne edytory czy IDE mają wtyczki dodające właśnie taki sposób nawigacji — i są to zawsze bardzo popularne wtyczki. Dolicz do tego szybkość
  • Odpowiedz
Zainstalowałem Linuxa Manjaro na lapku, z automatu instalator nie zrobił partycji swap, poczytałem wojny miliona wątków, czy na SSD robić swap, czy nie, czy przy 8GB Ramu robić czy nie, będę używał raczej do lżejszych rzeczy, mimo to postanowiłem zrobić partycję swap, nie na dysku SSD, ale na drugim, HDD, 2GB, niech sobie będzie, mimo że prawie nigdy nie będzie wykorzystywana.

@RabarbarDwurolexowy: zrób swapfile na ssd i ustaw sobie zswap.
  • Odpowiedz
@RabarbarDwurolexowy: 1. Raczej nie przejmuj się swapem na SSD zwłaszcza jak masz dużo ramu, SSD mają ograniczoną liczbę cykli zapisu ale prw prędzej dysk wymienisz na nowy i większy niż swap Ci zajedzie SSD w normalnych sytuacjach
2. Tak to taki f----z. vima można rozbudować do potężnego i bardzo praktycznego IDE ale to z jakiego ide korzystasz to kwestia przedewszystkim gustu i przyzwyczajeń jedynie ograniczonych możliwościami technicznymi IDE i ew.
  • Odpowiedz
świetne, choć skomplikowane, skróty do nawigacji po tekście

@Althorion: tyle, że to bardziej język do edycji tekstu niż "skróty" do jakich są przyzwyczajeni użytkownicy. Bardziej chodzi tutaj o edycję modalną, czyli "tryby pracy":

- Normal
  • Odpowiedz
@RabarbarDwurolexowy: Posiadam SWAP na dysku SSD, a powód jest prosty. Posiadam tylko 16 GB Ramu. Podczas odpalania IntelliJ IDEA i Webstorma + kontenery dockera + przeglądarka i inne pierdoły spokojnie wessie ~16 GB i zaczyna swapować. Nie ma co się przejmować. Nie wiem ile musiałbyś zapisywać na tym dysku, aby zapełnić TBW.
  • Odpowiedz
osiadam SWAP na dysku SSD, a powód jest prosty. Posiadam tylko 16 GB Ramu. Podczas odpalania IntelliJ IDEA i Webstorma + kontenery dockera + przeglądarka i inne pierdoły spokojnie wessie ~16 GB i zaczyna swapować. Nie ma co się przejmować. Nie wiem ile musiałbyś zapisywać na tym dysku, aby zapełnić TBW.

zrób swapfile na ssd i ustaw sobie zswap.

@Kryspin013: @marcinadd: dobra, macie rację, mam lapka z dwoma
  • Odpowiedz