Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ameneos: Powinniśmy raczej zapytać który z wykopków osiągnął _koncentrację dostępu_ do jhan ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ponoć wg starożytnego standardu koncentracja dostępu jest wtedy kiedy osoba jest w stanie ciągłego jednopunktowego skupienia bez żadnego wysiłku z jej strony przez 4 h.
  • Odpowiedz
@Dreampilot: to jest mega osiągnięcie? Ja nawet nie medytuje, tylko przed snem to robię. Trzeba się na maksa zrelaksować, leżeć i odciąć od bodźców zewnętrznych. Zatyczki, ciemny pokój itd. Skupiasz się na oddechu i na przepływie krwi. Potem to już samo idzie. Pomaga niejedzenie jak najdłużej przed snem. Ja robię najczęściej nie jem nic już po 17, a kładę się o 1 w nocy. Ale to głównie zima, bo jak
  • Odpowiedz
  • 0
@ameneos: To nie jest 'access concentration' to co doświadczasz. Koncentracja dostępu w wymiarze jaki opisałem wcześniej wymagała poświęcenia w dawnych czasach ok. 3 miesięcy dla zdolnego praktyka, dla przeciętnego 6 a dla słabego 9.I w zasadzie całego dnia medytacji w odosobnieniu. Współczesne dłużej.
  • Odpowiedz
  • 1
@ameneos: Nie twierdzę że nie można osiągać stanów zbliżonych do jhan czy też mających pewne cechy jhan przy niewielkim treningu będąc niezwykle utalentowanym. Ale mi chodziło o 'koncentrację dostępu' czy zaawansowaną medytację i nikt nawet ci najzdolniejsi nie są w stanie utrzymywać jednopunktowej uwagi czyli stanu "myśli bez myśli" przez 4 godziny bez długotrwałej praktyki.
  • Odpowiedz
@Dreampilot: poczytam jego książki. Pytanie czy on w ogóle przebrnął do 4 jhany, bo mówi tylko o jakimś gościu, który mu powiedział, że przy 4 jhanie 2 tygodnie siedzi się bez oddechu...
  • Odpowiedz
  • 0
@ameneos: W ten szczegół o oddechu to już nie uwierzę. Nawet w najgłębszym stanie relaksu musi być jakieś oddychanie powiedzmy 3-4 oddechy na min. zamiast normalnych 12-20. Chociaż z drugiej strony w Indiach byli jogini którzy dawali się zakopać na 1h bez szkody dla siebie !! ??
  • Odpowiedz