Wpis z mikrobloga

Ma ktoś doświadczenie z tym kursami:

https://emt-systems.pl/programowanie_sterownikow_siemens.html

Rozważam opcję doszkalania się u nich. Minusem jest odległość (wolałbym w mazowieckim, najlepiej w Warszawie)

Przypominam się ponadto w sprawie tego tematu:
https://www.wykop.pl/wpis/49054883/mirki-inzynieryjne-mam-pytanie-jestem-po-automatyc/

#automatyka #inzynieria #plc
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anty_kacap: no cena jest wysoka ale niestety konkurencji póki co nie znalazlem a innej możliwości nauki chyba nie ma bo oprócz programowania trzeba mieć dostęp do hardware'u więc samemu tego nie ogarnę (chyba że podyplomowa za 7k xD)

Dzięki za tą drugą firmę. Jeszcze muszę doliczyć dojazd i hotel xD
  • Odpowiedz
@szejk_wojak Jest jak najbardziej, do stepa 7 ściągasz program plc-sim i masz symulator na którym odpalisz nawet wizualizacje. Nie wiem jak to wygląda w Tia portal ,ale podejrzewam że też jakiś symulator jest dostępny.
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: W intexie jest o tyle spoko, że dzielą oni budynek z hotelem więc prosto ze śniadania w hotelu możesz iść na kurs i wstać możesz później bo nie tracisz czasu na dojazd. EMT ma moim zdaniem lepszy sprzęt ale w tym kursie nie robi to różnicy.
Podstawy programowania są wszędzie takie same więc czy zrobisz 300/400 czy 1200/1500 to bez różnicy. Jak miałeś podstawy programowania PLC na studiach to
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: Jeszcze odnośnie Twojego pytania w linku- jak chcesz ogarnąć hardware PLC to zdecydowanie kurs a nie symulator jak kolega wyżej sugeruje. Akurat na podstawowym byłem w intexie i tam pierwszego dnia omawiany jest hardware i podstawy jego wymiany więc dają ogólne pojęcie. Myślę, że w EMT jest podobnie.
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: Jeżeli masz płacić z własnej kieszeni to sobie odpuść. Nie mam nic do zarzucenia od strony merytorycznej, ale 2300 zł netto dla osoby prywatnej to dosyć sporo kasy. Poziom podstawowy jest na serio podstawowy - tworzenie projektu, styki NO NC, timery, zbocza, liczniki. W innym wpisie mówiłeś że jesteś po automatyce to pewnie to znasz albo przynajmniej kojarzysz. Ten dostęp do hardwaru to też troche mocno przeceniany - mówimy
  • Odpowiedz
@szejk_wojak: No to już jak tam się to Tobie kalkuluje. Ale tak jak mowie - nie ma tam nic czego byś nie był w stanie sie nauczyc w domu. Kwestia taka że tam masz po prostu to podane na tacy.
  • Odpowiedz
@Pipot: W domu mam 3 miesięczne dziecko i jeden wielki harmider a tam mam tydzień spokoju, skupienie i zajęcia prowadzone przez specjalistę. Raczej nie ma porównania, przynajmniej na obecnym etapie :P
  • Odpowiedz