@huudyy: @Fighter_forGlory: przeciez mowimy o normalnym gazie miejskim w mieszkaniu w bloku. Nie ma zadnych butli, a instalacja jest fabryczna w projekcie budynku.
@huudyy: Poza tym jak masz dom jednorodzinny bez dostepu do CO miejskiego, a z dostepem do gazu to chyba jednak masz instalacje bo grzejesz tanszym od wegla gazem, nie?
@InterferonAlfa_STG: a to rury Ci nie lecą do kuchni? poza tym nie każdy mieszka w klitce w bloku. Plus dodatkowa wentylacja, gratis wizyty kominiarzy (bo szczelność) + ryzyko wybuchu (małe, ale jest).
@InterferonAlfa_STG: gdzie? na każdej urwa wsi gamoniu XD poza tym gaz to nie jedyna metoda ogrzewania domu. Elektryczne/olej/pellet/groszek/pompa/wungiel i buk wie co.
@Sweet_acc_pr0sa: wygląda lepiej, masz opcję łączenia pól grzewczych (niby można na dwóch palinkach na gazowej, lol), po wyłączeniu nadal trzyma temperaturę, może służyć za dodatkową powierzchnię blatu (polecam szklane ochraniacze)
Najważniejsza zaleta to utrzymanie czystości - ale ciężko to zrozumieć, jak mama
@Sweet_acc_pr0sa: po 30 latach z kuchenka gazowa i 6 miesiącach z indukcja stwierdzam, że indukcja to pomyłka ludzkości, martwy punkt ewolucji, z którego powinniśmy wrócić, póki jeszcze można
@lunga: mam indukcję i jestem fanatycznym zwolennikiem woków, mam ich cztery( ͡°͜ʖ͡°)Żeliwny nagrzewa się szybko i mocno, standardowy stalowy po 20 sekundach robi się czerwony, na gazie chyba nigdy nie udało mi się go tak rozgrzać, stir & fry na indukcji wychodzi naprawdę dobrze.
@keicaam: Dobrze wiedzieć, aczkolwiek przy stir fry trzeba mieć nagrzane też, a nawet zwłaszcza ścianki i robią to płomienie dookoła woka. Indukcja pewnie nagrzewa tylko dno?
@lunga: żeliwny nagrzewa się równomiernie, a stalowy rzeczywiście bardziej od dołu. Ale temperatura jest tak wysoka, że trzeba go podnosić z kuchenki i podrzucać zawartością, bo punkt dymienia jest przekroczony bardzo mocno i zdarzało mi się, że ledwo było widać ściany. Na gazie byłoby trochę wygodniej, bo można bez obawy walić wokiem w kuchenkę, ale ogólnie na indukcji wokuje się bardzo dobrze.
Nie ma zadnych butli, a instalacja jest fabryczna w projekcie budynku.
@Sweet_acc_pr0sa: wygląda lepiej, masz opcję łączenia pól grzewczych (niby można na dwóch palinkach na gazowej, lol), po wyłączeniu nadal trzyma temperaturę, może służyć za dodatkową powierzchnię blatu (polecam szklane ochraniacze)
Najważniejsza zaleta to utrzymanie czystości - ale ciężko to zrozumieć, jak mama
@huudyy: no z tego wszystkiego jak masz dostep do gazu to jest najtanszy i najmniej problematyczny / najczystszy
@huudyy: jak Twoj stary z szwagrem tego nie kladli to nie ma.
@huudyy: nie, bo masz pion gazowy w kuchni
@lunga: mam indukcję i jestem fanatycznym zwolennikiem woków, mam ich cztery( ͡° ͜ʖ ͡°)Żeliwny nagrzewa się szybko i mocno, standardowy stalowy po 20 sekundach robi się czerwony, na gazie chyba nigdy nie udało mi się go tak rozgrzać, stir & fry na indukcji wychodzi naprawdę dobrze.
Komentarz usunięty przez autora